Slovenija 28.6.2021 5:00

Začenja se 15. Festival gorniškega filma

Domžale, 28. junija - V Domžalah se bo danes začel jubilejni, 15. Festival gorniškega filma. Vse do nedelje se bo zvrstilo 33 filmov iz 19 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Še nikoli do zdaj ni bilo na ogled toliko filmov o divjih živalih, pečat bodo dodale epske zgodbe iz Himalaje.

Manjkalo ne bo niti dobrih plezalnih in gorskih pustolovščin - tako v filmih kot na predavanjih Korre Pesceja, Gašperja Pintarja, Borisa Čujića ter Marije in Andreja Štremflja, pa tudi na tematskih pogovorih o Mauru Coroni, triglavskih tekačih in naravi brez meja, so sporočili organizatorji.

Festival bo zaradi epidemije potekal le v Domžalah na treh prizoriščih, in sicer v Tomčevi dvorani KD Franca Bernika Domžale, na dvorišču pr' Berniku in v šotoru pred OŠ Venclja Perka. Poleg filmov, med katerimi so številni že bili nagrajeni na tovrstnih festivalih v tujini, bodo na sporedu tudi štiri predavanja in trije tematski pogovori.

Na festivalu bo na ogled več filmov slovenskih ustvarjalcev. V filmu 360 Ascent Roka Lukšiča in Martina Smerdela bodo gledalci z Janjo Garnbret in Domnom Škoficem preplezali najvišjo umetno večraztežajno smer na svetu na vrh dimnika TE Trbovlje. Tu pa so še Sinovi burje Mihe Čelarja o kraškem ovčarju Krasu, Narava brez meja Rožleta Bregarja, kratki dokumentarni film Triglavskega narodnega parka, Mi nismo izgubljena generacija Jureta Sodje in Tineta Laglerja o izdelovalcu unikatnih snowboardov in Kje so meje mogočega, 20 let tekov na Grintovec Petra Vrčkovnika.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: romunsko-francoski filmski producent Daniel Burlac, tržaški Slovenec, filozof in publicist Jernej Šček ter slovenski alpinist in publicist Viki Grošelj.