Od blizu 29.6.2021 11:00

Ljubljana Festival letos s Kongresnim trgom kot osrednjim prizoriščem

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 29. junija - S koncertom Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga na Kongresnem trgu se bo 1. julija začel 69. Ljubljana Festival. Kongresni trg bo letos osrednje prizorišče, saj v Križankah gradijo streho. Direktor in umetniški vodja Darko Brlek se veseli nastopajočih, predvsem pa publike, ki, kot je dejal, naredi dogodek tak, da si ga zapomnimo.

Ljubljana. Festival Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal Brlek, so letošnji festival snovali tako kot že pretekle izdaje, saj so računali, da se bodo nekatere omejitve s poletjem sprostile. Sicer pa trenutno največjo težavo predstavlja mobilnost umetnikov. Potovanja iz Velike Britanije in ZDA so precej otežena, tako da se jim z nekaterimi umetniki tudi ni uspelo dogovoriti in so njihova gostovanja prestavili na poznejši čas. Drugače pa, kot pravi Brlek, zaenkrat kaže, da bodo lahko uspešno izvedli vse zastavljene prireditve.

Festival bo v četrtek na Kongresnem trgu odprl Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevim, ki ju festivalsko občinstvo že pozna. Na sporedu je tudi slovensko delo - simfonični scherzo Bela krajina Marjana Kozine, tretji stavek simfonične pesnitve Simfonija, ki je nastala v povojnem času in slika poetičen ali celo idealiziran pogled na idilo sredi vojnih strahot, kot jih je skladatelj iskreno doživel, piše na spletni strani Festivala Ljubljana.

Glasba slovenskega skladatelja bo zazvenela tudi ob zaključku festivala 8. septembra, ko bo nastopil Simfonični orkester Radia ORF z Dunaja. Poustvaril bo prav za to priložnost naročeno noviteto Vita Žuraja. Med odprtjem in zaključkom pa se bodo zvrstila številna domača in tuja imena, nekatera so na festivalu prav tako že nastopila.

Na letošnjem festivalu izjemen nabor svetovnih glasbenikov

Med nastopajočimi bodo pevci Ana Netrebko, Jusif Ejvazov, Elina Garanča, Sonya Yoncheva, Sabina Cvilak, Jonas Kaufmann, Placido Domingo, Jose Cura in Branko Robinšak, pianista Martha Argerich in Arcadi Volodos, flavtistka Irena Grafenauer, harmonikar Marko Hatlak, Zbor Dunajskih dečkov, Kraljevi orkester Concertgebouw z dirigentom Danielom Hardingom, Filharmonični orkester Baltskega morja in Zbor Furlanije - Julijske krajine.

Lanski Ljubljana Festival je bil po Brlekovih besedah odličen in je bil, kot je spomnil, eden redkih na svetu, ki je bil izveden. Tako so bili, kot je poudaril, tudi zaradi lanskega festivala deležni izjemnega odziva umetnikov. Vabilu so se odzvali vsi, ki so so sodelovali na lanskem, in še veliko drugih, ki so vsi v svetovnem vrhu. Brlek se na festivalu veseli vsakega nastopajočega, ki profesionalno izvede svoj program, še posebej pa se veseli publike. "Publika je tista, ki naredi dogodek tak, da si ga zapomnimo," je poudaril.

Mariborski operni in baletni ansambel bosta na festivalu izvedla Puccinijevo Madamo Butterfly in balet Peer Gynt Edwarda Cluga, Ensemble Dissonance bo s sopranistko Niko Gorič in dirigentom Markom Letonjo spomnil na Mahlerja v Ljubljani. Plesni del bo ponudil performans Tango Story Andreje Podlogar in Blaža Bertonclja, lani odpadli muzikal Lolita iz Sankt Peterburga in uspešnico z Broadwaya Chicago. V gledališkem delu bosta na sporedu predstavi In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek Anton Podbevšek Teatra po monografiji Andreja Inkreta ter koprodukcija Vsi ptice po dramskem tekstu Wajdija Mouawade.

Kongresni trg osrednje prizorišče, Križanke še pred koncem leta z novo streho

Dogodki letošnjega Ljubljana Festivala bodo večinoma potekal na Kongresnem trgu, ker v Križankah poteka gradnja strehe, poleg tega jim Kongresni trg omogoča postavitev večjega števila sedežev. Po Brlekovih besedah imajo tudi rezervni lokaciji za primer slabega vremena, in sicer v Cankarjevemu domu in na Gospodarskem razstavišču. Kongresni trg bo sicer lahko sprejel 1500 oziroma skupaj s parkom Zvezda 3240 obiskovalcev.

Streha v letnem gledališču Križanke naj bi bila sicer dokončana konec oktobra. Kot je pojasnil Brlek, bo tokrat streha fiksna in je pozimi ne bodo pospravljali, tako da bodo prireditve lahko potekale skozi vse leto, pozimi seveda takšne, kot jih bodo dopuščale temperature. Kot je poudaril, bo nova streha pomembna pridobitev za Festival Ljubljana pa tudi za samo mesto in državo.

V skladu z odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom bodo morali obiskovalci izpolnjevati PCT pogoje. Kot pravi Brlek, obiskovalci vedo, da je temu tako, preverjali jih sami ne bodo, lahko pa to kadarkoli stori inšpekcija, kot je že bilo na Poletni noči. Ob tem dodaja, da gre za ukrep, ki nam je omogočil normalizacijo življenja, da so lahko prireditve, da lahko gremo v restavracijo, sicer pa bi moralo biti to, da se cepi, v interesu vsakega državljana.

Mednarodna likovna kolonija bo letos potekala od 11. do 16. julija, na njej bodo sodelovali Manuel Chabrera iz Španije, Franz Josef Berger iz Avstrije, Arianna Ellero iz Italije, Francisco Tomsich iz Urugvaja ter Miha Erič, Ana Sluga, Martin Zdenko Poles in Alja Košar iz Slovenije.

Že šestič poteka tudi Ljubljana Festival na Ljubljanici, ki ponuja komorne koncerte na turističnih ladjicah, ki vozijo po reki prestolnice. Sklenil se bo 1. julija.