Slovenija 28.6.2021 11:11

Na ulicah in bregovih ponovno festival ulične umetnosti Ljubljana Street Art Festival

Ljubljana, 28. junija - Na bregove Ljubljanice, mestne tlakovce in ulice se z današnjim dnem vrača tretja izvedba mednarodnega festivala ulične umetnosti Ljubljana Street Art Festival. Gostje festivala bodo svetovno znani ulični umetniki, kot so Escif, Good Guy Boris in Epos 257, osrednja gostja tridnevne konference o dokumentiranju ulične umetnosti pa bo Martha Cooper.

Ljubljana. Center Ljubljane. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center Ljubljane.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so v sporočilu za medije zapisali na Inštitutu za urbana vprašanja (INURB), je osrednja tema letošnjega festivala razmislek, kaj ustvarjalnosti ulične umetnosti dodajajo čas, arhiviranje in dokumentiranje. Temu vprašanju se bodo na tridnevni konferenci FORM(AT): Dokumentiranje, zbiranje in arhiviranje ulične umetnosti posvetili številni priznani gostje festivala.

Osrednja gostja konference bo uveljavljena ameriška fotoreporterka Martha Cooper, ki je širši javnosti znana predvsem po dokumentiranju newyorške grafitarske scene 70. in 80. let, pridružili pa se ji bodo tudi Peter Bengsten, Mitja Velikonja, Epos 257, The Miha Artnak, Jasper Van Es, Good Guy Boris, RJ Rushmore, Konstantinos Avramidis in Enrico Bonadio, so zapisali organizatorji.

Poleg nabora govork in govorcev bodo letos med festivalom potekale ulične intervencije vseh barv in oblik. Mnoge prazne stene bodo pod rokami najrazličnejših tujih in domačih umetnikov ter umetnic zaživele na novo. Festival in ulično podobo mesta bodo s svojimi stvaritvami med drugim obogatili španski muralist Escif, Marco Galli, Siniša Simšič - Simke in Nejc Ketiš.

Številne ustvarjalne delavnice bodo vodili izkušeni mojstri grafita in ulične umetnosti, ki bodo približali osnove tovrstnega ustvarjanja. Veščine bo moč osvojiti ali izpiliti na mozaični delavnici, delavnici ulične umetnosti, delavnici dekontraminacije in delavnici grafitiranja.

Med vodenimi ogledi bo najnovejša tura posvečena francoskemu uličnemu umetniku, ki sliši na ime Invader. Kot so zapisali organizatorji, je umetnik svoje mnogotere pečate pustil na skritih in malo manj skritih kotičkih Ljubljane. Pod drobnogled bodo letos vzeli tudi Metelkovo in ulično ustvarjalnost v Šiški.

Ob ugodnih epidemioloških razmerah bodo večeri namenjeni druženju ob glasbeni spremljavi. Uvodni nastop drevi pripada skupinskemu performansu na letnem odru Gale Hale, na katerem se bodo zvrstili predstavniki lokalne grafitarske, VJ in DJ scene. Četverica VJ-jev bo ob glasbeni spremljavi z avdio-reaktivnimi vizualizacijami opremila črno-bele grafite.

Ljubljana Street Art Festival je prvi festival sodobne ulične umetnosti v Sloveniji, zasnovan iz ljubezni do te umetnosti, grafitov in intervencij v javnem prostoru. Že tretje leto zapored povezuje mednarodno in lokalno - ulično, umetniško, aktivistično in akademsko sceno. Obiskovalce spodbuja k aktivnemu branju ulic, obenem pa podpira mlade, še neuveljavljene generacije uličnih umetnic in umetnikov ter skrbi za svetlo prihodnost lokalnega okolja tovrstne umetnosti. Letošnji festival poteka do 4. julija.