Slovenija 29.6.2021 8:00

V SMG premiera avtorske predstave po Cankarjevih Hlapcih

Ljubljana, 29. junija - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo drevi premiera avtorske predstave po motivih Hlapcev Ivana Cankarja, ki jo podpisuje poljska režiserka Maja Kleczewska. Predstava prinaša pogled tuje režiserke na klasičen slovenski dramski tekst, po besedah umetniškega vodje SMG Gorana Injaca pa je glavna tema uprizoritve katoliška cerkev.

Ljubljana. Slovensko mladinsko gledališče, Festivalna dvorana, zgradba. Foto: Tamino Petelinšek / STA

Ljubljana.
Slovensko mladinsko gledališče, Festivalna dvorana, zgradba.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

Režiserko Majo Kleczewsko, dobitnico številnih uglednih gledaliških nagrad na Poljskem, opisujejo kot eno najdrznejših osebnosti sodobnega poljskega gledališča. Izpostavljajo njeno poglobljeno delo z igralci, spogledovanje s kičem in navdihovanje pri popkulturi, predvsem pa izjemno osebne interpretacije klasikov, so zapisali v SMG.

V predstavi po motivih Hlapcev je režiserka v ospredje postavila katoliško cerkev. Kot je dejala na nedavni novinarski konferenci, je Cankar vedel, da je cerkev zelo močna, o tem pa po njenih besedah razmišljajo z lastne perspektive. Ob primerjavi med Slovenijo in Poljsko je ugotovila, da sta si državi podobni in da je učitelj Jerman, eden glavnih likov v Hlapcih, prisoten vsepovsod po Evropi.

"Vsepovsod je politična situacija taka, da se desnica krepi, aktivisti pa skušajo izraziti svoj protest. Vsi izkušamo isti vzorec: tudi na Poljskem protestniki nimajo vpliva na politiko," je povedala režiserka, ki je dramo prebrala v angleščini.

Pri njeni postavitvi jo je zanimalo potopitveno oziroma imerzivno gledališče, kjer ima občinstvo mesto v predstavi. Igralci so po njenih pojasnilih neke vrste objekt, lahko delajo, kar hočejo, vsaka oseba ima svoj nastop, ker lahko odloča, kje bo stala in komu bo sledila. Dramaturg Lukas Chotkowski je razkril, da bodo nosili slušalke.

Nastopili bodo Dragana Alfirević, ki je bila tudi koreografinja, Neda R. Bric, Damjana Černe, Daša Doberšek, Boris Kos, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Draga Potočnjak, Robert Prebil, Stane Tomazin in Vito Weis. Scenograf je bil Zbigniew Libera, kostumograf Konrad Parol, glasbo podpisuje Cezary Duchnowski.

Premiera Hlapcev je bila prvotno načrtovana maja lani, z nekajkratnimi prestavitvami zaradi epidemije pa so morali zamenjati tudi nekaj igralcev.