Svet 29.6.2021 10:33

Med prestižnimi Berlinskimi filharmoniki sedaj tudi mladi klarinetist Andraž Golob

Berlin, 29. junija - Andraž Golob, ki še ne šteje 25 let, je po zmagi na avdiciji za novega solo bas klarinetista postal član prestižnega orkestra Berlinske filharmonije. Kot je povedal za STA, je presrečen, čeprav trenutno težko verjame, da so ga sprejeli v orkester. Tam mu bosta družbo delala dva Slovenca - hornist Andrej Žust in klarinetist Matic Kuder.

Srbija, Beograd. Glasba, koncert, note. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Glasba, koncert, note.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Kot je v obvestilu medijem navedla ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije, je Golob širšo javnost nase opozoril že leta 2019, ko je kot prvi Slovenec zasedel mesto v novonastali akademiji orkestra Dunajskih filharmonikov. Na Dunaju je igral pod vodstvom svetovno znanih dirigentov: Johna Williamsa, Daniela Hardinga, Christiana Thielemanna, Zubina Mehte, Christopha Eschenbacha, Semyona Bychkova in drugih.

V letu 2021 je kot najboljši pihalec akademije Dunajskih filharmonikov prejel nagrado Edmunda Horwatha. Je študent Geralda Pachingerja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Za STA je Golob dejal, da težko verjame, da so ga sprejeli med Berlinske filharmonike. "Nisem si mislil, da bom kdajkoli lahko igral v takem orkestru, in se tega še nekako ne zavedam," je dejal klarinetist, ki je sicer presrečen s potekom dogodkov.

Berlinski filharmoniki veljajo za enega najboljših orkestrov v svetovnem merilu, njegovi člani pa lahko postanejo le redki glasbeniki. Med njimi sta že dva Slovenca - hornist Andrej Žust, ki je leta 2011 opravil avdicijo in takrat kot edini Slovenec postal član tega slovitega orkestra, maja letos pa se mu je pridružil klarinetist Matic Kuder, je takrat na svoji Facebook strani sporočil Pihalni orkester SVEA Zagorje.

Na vprašanje, če bo vesel komunikacije v slovenščini, je Golob odgovoril, da je "zelo vešč v nemščini, še bolj pa v avstrijščini". Že kot otrok se je jezika učil iz risank, prav tako pa je v Avstriji že več kot šest let, zato mu je nemščina praktično drugi materni jezik.

V Sloveniji ga bo moč slišati v novembru, ko bo s svojim Triom Tempestoso nastopil v okviru Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev. Člani zasedbe so zmagovalci enega največjih in najprestižnejših tekmovanj za komorno glasbo Borisa Pergamenščikova, so še zapisali pri Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.