Slovenija 30.6.2021 12:34

V Gledališču Celje razglasili nagrajence Dnevov komedije

Celje, 30. junija - V Gledališču Celje so ob sklepu 29. festivala Dnevi komedije razglasili nagrajence. Za žlahtno komedijantko je žirija izbrala Matejo Pucko, za žlahtnega komedijanta pa razglasila Gorazda Žilavca. Žlahtni režiser je postal Primož Ekart, žlahtna komedija po izboru žirije pa igra Popolni tujci Tamare Damjanović. Predstava občinstva je igra Tutošomato.

Celje. Slovensko ljudsko gledališče Celje. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Slovensko ljudsko gledališče Celje.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Mateja Pucko je naziv žlahtna komedijanta prejela za vlogo Marte v komični drami Popolni tujci Tamare Damjanović po motivih filma v izvedbi Drame SNG Maribor. Kot piše v obrazložitvi, je igralka vlogo Marte "zgradila s pravo mero za komiko in tragiko". Po oceni žirije "s prefinjeno distanco ne olepšuje svoje vloge in posledično smo priče duhoviti upodobitvi dobre matere, žene, prijateljice". Skozi perfektno transformacijo razvije še drugo plat Marte, ki razodene bistvo njenega problema. "Briljira kot funkcionalna alkoholičarka, odlično obvladuje prostor, telo in misel. To je vrhunskost, ki nas hkrati nasmeje in pretrese," še piše v obrazložitvi.

Žilavec je nagrajen za vlogo Aleksandra, prav tako v predstavi Popolni tujci. Igralec po oceni žirije s svojo natančno igro konsistentno gradi kompleksno vlogo Aleksandra. "Njegov lik ponuja izigravanje situacijske komike, kar Gorazd vrhunsko izkoristi. Z avtentičnim občutkom za komiko se odziva na nevzdržnost situacije, v katero se zaplete njegov lik. Prepričljivo gradi večplasten odnos z ženo Marto, ki prehaja med naklonjenostjo in zamero, med odgovornostjo in krivdo, med videzom in resnico," je zapisala strokovna žirija v sestavi Jere Ivanc, Mateje Kokol in Luke Martina Škofa.

Ekart je žirijo prepričal z režijo namiznega muzikala Živela vulva! v izvedbi Zavoda Imaginarni in Mini teatra Ljubljana: "V svoji režiji žlahtno vpelje in preplete vse komponente gledališke uprizoritve." Po mnenju žirije Ekart "na duhovit in komičen način odpira različne strategije režije, ki predstavo polnijo z vsebino pretresljivo aktualne tematike ženske vulve in njene vloge v zgodovini". "V svoji režiji vzpostavi žensko moč in obenem razoroži moškega z resnico... V predstavi gledalcu omogoči, da vstopi v skupnost, ki se zavzema za enakopravnost, in nam postavlja ogledalo časa, v katerem živimo. Nivoji vsebine so prepleteni z različnimi zvrstmi komike, ki jo gradi s pomočjo igre, animiranja rekvizitov, scenografije in glasbe," še piše v obrazložitvi.

Z nazivom žlahtna komedija ovenčana komična drama Popolni tujci je po oceni žirije "predstava, ki pridobi z namernim križanjem izbranih vrst, torej komedije nravi in sodobne melodrame, resnično žlahtnost". Predstava združuje metafiziko posameznika in brutalno neposrednost družbe, razposajen začetek s katarzičnim koncem.

"Predstava, v kateri gledališko režijo mami moraliziranje, zaključki apokaliptičnih razsežnosti, a se režiserka odločno upre in pušča prostor za sočustvovanje s prav vsemi akterji. Predstava, v kateri prostor, glasba, luč in kostumi delujejo skladno in so ravno prav nastavljeni, da lahko igralci blestijo ter s pravo mero duhovitosti in komike in zrelosti upodabljajo eksistencialne stiske, zapolnijo prostor kot smešna skupnost in hkrati delujejo trpko, zapleteni in osamljeni. Gledalec se lahko obenem zamisli, najde sebe in hkrati nasmeje. To je zagotovo formula za žlahtno komedijo, ki ustreza času zdaj," še piše v obrazložitvi.

Žlahtna komedija po izboru občinstva je postala veseloigra s petjem in živo glasbo Tutošomato Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja ter izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, žlahtno komedijsko pero pa prejme Rok Vilčnik rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji.

Letošnji Dnevi komedije so bili zaradi epidemioloških razmer iz marčevskih prestavljeni v junijske dni. Potekali so v okrnjeni obliki. V tekmovalnem programu so bile štiri predstave.