Slovenija 30.6.2021 14:06

Motovila zaključila naloge Centra Ustvarjalne Evrope za obdobje 2014-2020

Ljubljana, 30. junija - Center Motovila z današnjim dnem zaključuje izvajanje nalog informacijske pisarne za program EU Ustvarjalna Evropa za obdobje 2014-2020. Naloge je Motovila opravljala na podlagi pogodbe z ministrstvom za kulturo. Ministrstvo strokovno podporo za nov sedemletni program za obdobje 2021-2027 išče z razpisom.

Kot so zapisali v Motovili, ki je v Sloveniji vzpostavila Center Ustvarjalne Evrope (CED Slovenija) znotraj evropske mreže, so v torek tik pred začetkom Info dneva Ustvarjalna Evropa, ki se ga je udeležilo 97 udeležencev, z ministrstva prejeli ustno zagotovilo, da bo ministrstvo Motovili do konca julija podaljšalo obstoječo pogodbo, po zaključku dogodka pa so z ministrstva "prejeli dokončno odločitev, da podaljšanje ni možno".

Motovila tako z današnjim dnem zaključuje sedemletni cikel izvajanja dejavnosti CED Slovenija za obdobje 2014-2020. "Strokovna podpora, ki se je v preteklem obdobju izkazala kot ključen dejavnik izjemne uspešnosti Slovenije v Ustvarjalni Evropi, bo ponovno na voljo, ko ministrstvo izpelje postopek imenovanja centra CED Slovenija za obdobje 2021-2027, ki je ravnokar v teku in se bo predvidoma zaključil najkasneje sredi septembra," so še zapisali.

Že sredi junija so v Motovili opozorili, da dokler ministrstvo ne bo imenovalo novega izvajalca CED, Slovenija kot edina članica EU ostaja brez brezplačne strokovne podpore za Ustvarjalno Evropo 2021-2027. "Seveda obžalujemo, ker so prvi razpisi novega programa že objavljeni, roki za oddajo vlog pa bodo med avgustom in novembrom," so tedaj zapisali.

Kot je pojasnila članica ekipe CED Slovenija Ines Kežman, so vse države morale nominirati svoje centre, kar po njenih besedah pomeni, da so te postopke izpeljale že spomladi, Slovenija pa kot edina država tega še ni storila.

Ministrstvo je sicer 11. junija objavilo razpis za opravljanje nalog CED v Sloveniji v obdobju od leta 2021 do konca leta 2026. Center bo zagotavljal promocijo programa Ustvarjalna Evropa 2021-2027, posredoval informacije o programu in nudil podporo prijaviteljem pri prijavljanju na razpise programa. Rok za prijavo je 12. julij, ministrstvo pa bo prijavitelje o izidih razpisa obvestilo najkasneje v dveh mesecih po zaključku odpiranja vlog, ki se bo začelo 15. julija, piše v razpisu.

V novi generaciji Ustvarjalne Evrope je za letošnje leto na voljo rekordnih 300 milijonov, celotni sedemletni proračun pa znaša 2,4 milijarde evrov. Slovenija je bila v preteklem sedemletnem obdobju med najuspešnejšimi izmed 41 sodelujočih držav. Slovenske organizacije, ki so bile vodje projektov, so v obdobju 2014-2020 pridobile 24,3 milijona evrov, kar je približno 3,5 milijona evrov letno za slovensko kulturo in film.