Svet 30.6.2021 19:13

Slovenski celovečerec Sanremo na Motovunskem festivalu

Zagreb, 30. junija - Priljubljeni Motovunski filmski festival bo po lanskem premoru zaradi epidemije letos znova zaživel v istrskem mestecu Motovun med 27. in 31. julijem. V tekmovalnem programu 18 celovečercev bo tudi slovenski film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića Sanremo, ki govori o staranju.

Hrvaška, Motovun. Motovun Film Festival (MFF). Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Motovun.
Motovun Film Festival (MFF).
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Festival bo 27. julija odprl dokumentarni film The Truffle Hunters (Lovci na tartufe), ki je imel premiero na Sundance festivalu, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu napovedal direktor Motovun film festivala Igor Mirković. Dokumentarec o iskalcih tartufov v Italiji sta režirala Michael Dweck in Gregory Kershow.

V osrednjem tekmovalnem programu bodo predvajali 18 celovečercev, med katerimi je tudi Mandićev film Sanremo, ki govori o staranju in njegovih tegobah, kot je demenca. Selektorica glavnega programa Milena Zajović je med filmi v tekmovalnem programu izpostavila celovečerec Oče režiserja Floriana Zellerja. Celovečerec je prejel oskarja za scenarij, zlati kipec - za glavno moško - je odnesel tudi igralec Anthony Hopkins.

Kot je povedala Milena Zajović, so si prizadevali pridobiti tudi več komedij, tako bosta na sporedu britanski film Rare Beasts režiserke Billie Piper in srbska komedija Živ čovek režiserja Olega Novkovića. Kot je dodala, bodo v programu bodo tudi polnokrvni trilerji, kot sta Mitra iranske režiserke Kaweh Modiri ter skandinavski triler Der Menschliche Faktor režiserja Ronnyja Trockerja. Prvič bo v programu tudi film, namenjen le polnoletnim osebam. Gre za film Pleasure režiserke Ninje Thyberg, ki govori o pornoindustriji.

Za nagrade se bo potegovalo še 25 igranih, dokumentarnih in animiranih filmov. Del kratkih filmov prihaja na festival s prestižnih mednarodnih filmskih festivalov, predstavili se bodo tudi številni hrvaški ustvarjalci. Članica tričlanske žirije za kratke filme bo slovenska ustvarjalka Katarina Rešek.

V posebnem delu programa bodo ponudili novi glasbeni dokumentarec Spikea Leeja American Utopia, ki je navdihnjen z glasbeno-scenskim nastopom nekdanjega frontmena skupine Talking Heads Davida Byrnea. Obeta se pester spremljevalni program in nekaj glasbenih dogodkov.

Mirković je še povedal, da bodo med festivalom upoštevali vse epidemiološke ukrepe, ki bodo takrat veljavni na Hrvaškem. Med drugim je izpostavil, da bo za posamezne projekcije v dvoranah, kot tudi za koncertne potrebno evropska digitalno covidno potrdilo.