Slovenija 1.7.2021 10:34

V Hrastniku se začenja prvi festival delavskega filma Kamerat

Hrastnik, 1. julija - V Hrastniku se danes začenja prvi festival delavskega filma Kamerat, v okviru katerega so v nekdanji strojnici Rudnika Trbovlje-Hrastnik, galeriji Mašinhuas, že odprli razstavo Struna je počila - Uporništvo v Zasavju. Razstava poudarja, da je največja duhovna zapuščina naših prednikov, ki jo moramo ohraniti, tovarištvo in solidarnost.

Trbovlje, separacija RTH. Rudnik Trbovlje-Hrastnik. Savski rov. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Trbovlje, separacija RTH.
Rudnik Trbovlje-Hrastnik.
Savski rov.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Zasavskega muzeja Trbovlje, omenjena razstava prinaša pregled organiziranega revolta za ohranitev ekonomskih pravic in človeškega dostojanstva.

Pred dobrimi 150 leti je namreč postalo Zasavje prvo industrializirano območje današnjega slovenskega prostora in zibelka slovenskega proletariata. Slabi življenjski in delovni pogoji so delavski razred spodbudili k boju za svoje pravice. Pri tem so uporabili eno najmočnejših orožij - množičnost.

Prvi festival delavskega filma Kamerat, ki je obenem poklon zasavski delavski in uporniški dediščini, pa je namenjen sinergiji delavstva in kulture, ki sta v Zasavju v preteklosti že s skupnimi močmi izboljševala pogoje dela.

Kamerat - kot so si včasih govorili knapi - ne pomeni le sodelavca, ampak precej več. Pomeni tovarištvo, pomeni solidarnost, pomeni organiziranje za skupne cilje. Tako so se 3. julija leta 1934 organizirali tudi zasavski rudarji, solidarno pa so se jim pridružili tudi vsi delavci iz drugih panog. Skupaj so si s petdnevno gladovno stavko izborili dostojne pogoje dela; 3. julij je tako postal praznik občine Hrastnik.

Na festivalu, ki bo potekal do sobote, se bo zvrstilo 13 filmov domače in tuje produkcije z delavsko tematiko. V ospredju pa sta letos dva filma angleškega režiserja Kena Loacha - Jaz, Daniel Blake in Medtem ko vas ni bilo. Posebnost Kamerata je v tem, da bodo filmi predvajani na lokacijah, ki pritičejo delavski tematiki. Tako bodo ponovno oživeli rudniški rov, rudarska kopalnica (vašhava) in kompresorska postaja, ki so jih desetletja zasedali zasavski delavci.

Festival skuša v ospredje prenesti sporočilo, da kultura in delavstvo nista ločeni področji, temveč med njima poteka sinergija, saj so nenazadnje tudi ustvarjalci kulture - delavci. Tako bo festival zaznamovalo tudi odprtje galerije Mašinhaus - v stari strojnici, kjer se je upravljalo kapsule, s katerimi so se rudarji spuščali v jamo.

Festival, ki ga organizirajo Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik, Občina Hrastnik in Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, bo gostil tudi več pogovorov na temo kulture in delavstva z različnimi gosti. Med njimi organizatorji festivala izpostavljajo pogovore z režiserji Majo Weiss, Želimirjem Žilnikom in Karpom Godino, na okrogli mizi pa se bodo o svojem delavskem položaju v kulturi preizpraševali Sebastijan Cavazza, Matevž Luzar, Jurij Moškon in Ana Šturm.

Na okrogli mizi Borbeni sindikalizem bodo s sindikalnimi predstavniki, kot so Anton Lisec, Asmir Bečarević, Damjan Volf, David Švarc in Saša Gržina, razpravljali o skrajnih sredstvih sindikalnega delovanja in o tem, zakaj stavka ni samoumevna, okrogla miza Delavsko solastništvo pa bo odprla razpravo o v tujini uveljavljenih, pri nas pa še razmeroma eksotičnih konceptih delavskega soupravljanja.