Slovenija 2.7.2021 5:00

S koncertom Črn, črn smeh začetek 24. Pripovedovalskega festivala

Ljubljana, 2. julija - S koncertom Črn, črn smeh pred Švicarijo se bo drevi začel 24. Pripovedovalski festival. Letošnja izdaja bo, potem ko je festival zaradi epidemije dvakrat odpadel, potekala v dveh delih. Prvi bo pred Švicarijo do 4. julija ponudil preplet dogodkov, ki se ohlapno osredinjajo okrog teme Metamorfoze, drugi bo v oktobru v Cankarjevem domu (CD).

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov v CD Barbara Rogelj, bo 24. Pripovedovalski festival, ki ga je zasnovala programska vodja Špela Frlic, postregel z nizom kakovostnih pripovedovalskih dogodkov, novost pa je, da se seli na prosto, v ljubljansko Švicarijo in na druga zunanja prizorišča po Sloveniji.

Novost letošnjega festivala je tudi knjižna zbirka Homo Narrans, v kateri bosta po napovedi programske vodje festivala jeseni izšla prevod zbirke epov Zidanje Stadarja Vuka Karadžića ter pesmarica, nastala za otvoritveni dogodek festivala.

Črn, črn smeh je pravljično-pesniški koncert, za katerega je šest pesnikov in pesnic prispevalo poezijo, navdahnjeno s pravljičnim motivom, pesmi pa so nato dali uglasbiti. Pesmi so prispevali Primož Čučnik, Veronika Dintinjana, Andrej Fon, Anja Novak, Janez Ramoveš in Ana Svetel.

Drugi festivalski dan bodo zaznamovale pripovedi v narečnih govoricah. Po napovedi Špele Frlic je dogodek Jama, reka, gozd - tam pa straši "poskus združevanja slovenskih pripovedi iz različnih pokrajin, ki jih bodo pripovedovali govorci, ki so doma v določenem narečju". Otrokom pa bo namenjena delavnica Pošast ni pošast je pošast na Vodnikovi domačiji Šiška.

Obeta se tudi pravljična maša Hudiči pa z angeli plešejo, ki bo 4. julija izvedena že ob 9. uri zjutraj, s čemer želijo po besedah programske vodje raziskati, v kakšne termine in prostore je mogoče umeščati kulturne dogodke in kaj se zgodi, če se razbije ustaljeni festivalski ritem. Ljudske zgodbe o angelih in hudičih bosta pripovedovala Tamara Avguštin in Janez Škof, z glasbo ju bo pospremil Samo Kutin. Predstava bo izvedena še v Tavčarjevem dvorcu na Visokem, v atriju novogoriške občine in na gradu Rajhenburg.

Poletni del festivala bodo sklenili z Večerom resničnih zgodb, na katerem bodo zgodbe iz svojega življenja pripovedovali modna oblikovalka Sanja Grcić, direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, pisec in voditelj Boštjan Napotnik, antropologinja in raziskovalka morskih nomadov Nataša Rogelja, igralec Grega Zorc ter režiser Dragan Živadinov.

Drugi del festivala bo v CD potekal v jesenskem terminu. Tedaj organizatorji napovedujejo, da bo Irena Tomažin interpretirala epe iz že omenjene Karadžićeve zbirke Zidanje Stadarja, novo avtorsko predstavo Uroša Kaurina po motivih Ovidovih Metamorfoz ter Večer srečnih začetkov, na katerem bo moč prisluhniti zgodbam o nastanku sveta.

V primeru dežja bodo dogodki, ki so v prvem delu festivala načrtovani pred Švicarijo, predstavljeni v Linhartovo dvorano CD.