Svet 4.7.2021 8:30

Fotografije Cirila Jazbeca o boju s podnebnimi spremembami na ogled v Italiji

Kronplatz, 4. julija - V muzeju gorske fotografije Lumen, ki se nahaja na gori Kronplatz na južnem Tirolskem, bodo danes odprli razstavo Cirila Jazbeca. Na ogled bodo fotografije, ki so bile objavljene lani v reviji National Geographic Magazine in za katere je Jazbec na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo osvojil drugo nagrado v kategoriji Okolje.

Razstava, ki bo odprta vse do 17. oktobra, je naslov prevzela po objavljeni seriji Jazbečevih fotografij v National Geographic Magazine: One way to fight climate change: Make your own glaciers (Eden izmed načinov boja proti podnebnim spremembam: Naredite si svoje ledenike).

Fotografije so nastale v regiji Ladakh na severu Indije, znani tudi kot Mali Tibet, kjer je vse manj snega in vse več krčenja ledenikov. Tamkajšnji kmetje zato gradijo ogromne ledene stožce, da se lahko tako poleti oskrbujejo z vodo. Te ledene stupe služijo kot vodni stolpi, v katerih je shranjena zimska talina, ki jo uporabijo za spomladansko sajenje. V vasici Gja na severu Indije v eni izmed teh stup deluje celo kavarna.

Jazbec si, kot je za STA dejal aprila ob osvojitvi omenjene nagrade, želi s svojimi fotografijami dokumentirati domišljene rešitve in poskuse boja proti podnebnim spremembam. Med drugim je dokumentiral tudi naraščajoče morje na Aljaski ter učinke podnebnih sprememb na Inuite na Grenlandiji.

Dokumentarni fotograf Ciril Jazbec (1987) je po študiju ekonomije na ljubljanski fakulteti leta 2011 magistriral iz fotoreporterstva in dokumentarne fotografije na College of Communication v Londonu. S svojimi fotografijami se je predstavil na več razstavah, zanje pa je prejel tudi več nagrad, med njimi leta 2013 Leica Oskar Barnack Newcomer Award, leta 2015 pa Magnum 30 under 30.

Objavlja v številnih tujih publikacijah, kot so National Geographic, The New York Times, GEO, Leica Fotografie International in The British Journal of Photography.

"Ciril Jazbec usmerja fokus svojega fotoaparata v trajnostni razvoj, v spremembe, ki jih v naravi povzroča človek s svojim pehanjem za nenehnim razvojem in dobičkom in ki usodno vplivajo na človeka in njegovo nadaljnje življenje na modrem planetu," so zapisali v Galeriji Fotografija. V galeriji so ob Jazbečevem prejemu nagrade z umetnikom pripravili posebno izdajo fotografij iz njegove nagrajene serije Ledene stupe in serije Na tankem ledu.