Slovenija 2.7.2021 10:48

V Plečnikovi hiši razstava Črkovna vrsta Plecnik

Ljubljana, 2. julija - V Plečnikovi hiši je na ogled razstava Črkovna vrsta Plecnik, ki razkriva manj znano področje dela arhitekta Jožeta Plečnika - njegov delež pri soustvarjanju slovenske tipografije. Plečnikovo delo je bilo namreč navdih za novo črkovno vrsto Plecnik, ki sta jo oblikovali oblikovalki in avtorici razstave Alja Herlah in Krista Likar.

Ljubljana. Plečnikova hiša. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plečnikova hiša.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so pri Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) navedli v sporočilu za javnost, je na podlagi proučevanja Plečnikovega bogatega opusa oblikovalski studio Type Salon, ki sta ga ustanovili Alja Herlah in Krista Likar, oblikoval novo črkovno vrsto, ki sta jo avtorici poimenovali Plecnik. Oblikovali sta jo na podlagi raziskave arhivske zbirke ročno izrisanih Plečnikovih črk.

Poleg razvoja nove črkovne vrste si je na razstavi moč ogledati tudi nekaj originalov Plečnikovih skic napisov in tipografskih rešitev, ki so avtorici navdihnile pri razvoju Plecnika.

Krista Likar je ob tem povedala: "Če Plečnikovo arhitekturo obravnavamo kot slovenski nacionalni slog, lahko na podoben način govorimo tudi o prepoznavnem slogu slovenske črke, na katerega je vplival z dovršeno načrtovanimi črkovnimi formami. Enako kot pri njegovi arhitekturi tudi pri črkovnih oblikah zasledimo domiselno kombinacijo klasicizma in modernizma, s pozornim opazovanjem pa lahko v njegovih črkah opazimo tudi pridih secesije. V smislu uporabnosti so Plečnikove skice črk in napisov univerzalne in celo presegajo posamezne umetniške sloge in obdobja."

"Plecnik je črkovna vrsta, ki sicer definira prepoznavne črkovne forme, nastale pod Plečnikovim svinčnikom, vendar pa je bil pri oblikovanju še pomembnejši vidik celote. Na podlagi podrobnejše raziskave arhitektovega življenja, njegovih del in načel poučevanja je nastala črkovna vrsta, ki pa ni zgolj digitalizacija Plečnikovih skic. Črkovna vrsta odraža način, kako dojemava Plečnika skozi črkovne forme v povezavi s trenutnimi trendi v oblikovanju," je po navedbah MGML o razvoju nove črkovne vrste povedala oblikovalka Alja Herlah.

Da tudi Plečnikovo tipografsko delo navdihuje mlade ustvarjalce, pa veseli kustosinjo Plečnikove hiše in razstave Ano Porok, ki je izpostavila, da so na razstavi predstavljene Plečnikove izvirne skice za revijo Dom in svet in knjigo Stori to ter različne tipografije, ki jih je uporabljal za oblikovanje naslovnic, razne napise in letake.

"Razstavljeno gradivo nam Plečnika razkriva kot grafičnega oblikovalca, ta tema pa v Plečnikovem celovitem opusu še ni bila podrobno raziskana in obdelana. Tudi kot grafični oblikovalec je Plečnik močno zaznamoval slovenski prostor, v svoja arhitekturna dela je večkrat vključeval napise, oblikoval je tudi mnoge ekslibrise, razglednice, revije in knjige. Njegov vpliv sega v današnji čas in veseli nas, da je še vedno lahko navdih mladim generacijam," je dodala kustosinja.

Razstavo, ki je na ogled do 17. oktobra, spremljajo vodeni ogledi, delavnica za otroke Ustvarjanje črk in večdnevna delavnica za odrasle Oblikovanje modularnih črk v uporabno črkovno vrsto.