Slovenija 4.7.2021 5:00

Podelitev Štrekljevih nagrad za leti 2020 in 2021 na Gradu Štanjel

Štanjel, 4. julija - Na Gradu Štanjel bodo danes podelili Štrekljeve nagrade za izjemne dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v pesmi in besedi. Tokrat bodo zaradi zamika lanske prireditve ovenčali dva nagrajenca - prevajalca in raziskovalca kamnite dediščine Božidarja Premrla za leto 2020, za letos pa etnologinjo Marijo Makarovič.

Na popoldanski prireditvi v Štanjelu bodo izročili dve Štrekljevi nagradi, ker lani epidemiološke razmere organizatorjem niso omogočile izvedbe prireditve. Odbor za nagrado je za dobitnika za leto 2020 izbral prevajalca in raziskovalca kamnite dediščine Božidarja Premrla.

Nagrajenec je terenske in arhivske raziskave opravil večji del na Primorskem, pa tudi v drugih slovenskih pokrajinah in italijanskem zamejstvu. Raziskoval je stavbno zgodovino številnih cerkva ter kamnitih znamenj, zlasti kamnitih križev na Primorskem, in pri tem odkril številna imena ustvarjalcev te doslej pretežno anonimne arhitekture.

Sistematično se je ukvarjal s popisovanjem kamnoseških znakov in pri tem ugotovil, da so se na Primorskem uporabljali še v 18. stoletju in celo v drugi polovici 19. stoletja, ter z epigrafiko - popisovanjem in proučevanjem napisov v kamnu in na drugih trdih nosilcih, predvsem na zvonovih. Rezultate svojih raziskav je objavljal v samostojnih knjigah in knjižicah, zbornikih, revijah in krajevnih glasilih, med drugim piše v utemeljitvi. Premrl je leta 2017 prejel Murkovo priznanje Slovenskega etnološkega društva.

Za leto 2021 pa je pristojni odbor nagradil etnologinjo Marijo Makarovič. Ta je v svoji več kot 60-letni etnološki karieri napisala vrsto različnih študij in publikacij, ki so bile največkrat osredotočene predvsem na kmečko in delavsko kulturno okolje. Pri tem ji stroka marsikje priznava pionirsko delo in uvajanje novih metodoloških pristopov.

V mnogih okoljih so njene raziskave edino dokumentirano pričevanje ljudi na Slovenskem s konca 19. in 20. stoletja. V tem času je izdala prek 40 strokovnih in znanstvenih monografij, uredila prek 30 zbirk in monografij ter napisala prek 400 znanstvenih in strokovnih člankov, recenzij ter vodnikov po razstavah. S tem izjemnim opusom se Marija Makarovič uvršča v sam vrh najbolj plodovitih etnologov in etnologij na Slovenskem in širše, navaja utemeljitev.

Štrekljevo nagrado, posvečeno slovenskemu jezikoslovcu, slavistu, publicistu, etnologu in zbiratelju ljudskega blaga Karlu Štreklju (1859-1912), odbor podeljuje posameznikom in skupinam za življenjsko delo ali izjemne dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v besedi in pesmi, so sporočili z Občine Komen. Nazadnje jo je prejela Rožana Koštial.

Nocojšnjo prireditev na Gradu Štanjel bo popestril kulturni program v družbi pevk ljudskih pesmi in folklorne skupine KD Karla Štreklja.