Slovenija 3.7.2021 10:48

V Tolminskem muzeju predstavljajo nosilce Znaka evropske dediščine

Tolmin, 3. julija - V Tolminskem muzeju danes ob 20. uri odpirajo razstavo Znak evropske dediščine, ki jo je pripravila Evropska komisija. Na njej je predstavljenih 48 nosilcev, med njimi so tudi trije slovenski - Partizanska bolnica Franja (iz leta 2015), Spominska cerkev v Javorci (iz leta 2017) in Prešernova Zdravljica (iz leta 2019).

Razstavo je pripravila Evropska komisija v Bruslju, Občina Tolmin in Tolminski muzej pa sta ob začetku predsedovanja Slovenije Svetu EU poskrbela, da bodo nosilci Znaka evropske dediščine predstavljeni tudi pri nas.

Postavljena je na prostem, v grajskem vrtu za stavbo Tolminskega muzeja. Kot je za STA povedala direktorica Tolminskega muzeja Damjana Fortunat Černilogar bo na ogled mesec dni. Od avgusta dalje pa bo dva meseca na ogled ob cerkvici na Javorci.

"Zdi se mi, da tja tudi sodi, glede na to, da je cerkvica svetega duha na Javorci tudi nosilka znaka evropske dediščine," je dejala Fortunat Černilogarjeva.

Direktorica Tolminskega muzeja je prepričana, da je v Sloveniji še veliko kulturne dediščine, ki bi si zaslužila znak evropske dediščine. "Mislim, da bi tudi kakšen objekt iz našega območja zagotovo še sodil v to skupino," je še dejala in ob tem omenila ostaline na Kozlovem robu.

Znak evropske dediščine združuje območja dediščine, ki imajo simbolno vrednost za Evropo in so pomembno vplivala na evropsko zgodovino in kulturo in/ali imela pomembno vlogo pri oblikovanju EU. Ta območja obiskovalcem omogočajo, da se povežejo z bogato evropsko kulturno dediščino in bolje spoznajo evropsko zgodovino in EU.

Znak evropske dediščine, ki je bil uveden leta 2006 kot skupna pobuda vlad držav članic, se danes podeljuje na evropski ravni. Od leta 2013 se nosilci znaka evropske dediščine izbirajo po kriterijih njihove simbolne vrednosti, vloge v evropski zgodovini in dejavnosti, ki jih ponujajo. Nosilci znaka zbližujejo EU in njene državljane.