Slovenija 3.7.2021 12:40

Stena senc zmagovalka 15. Festivala gorniškega filma

Domžale, 3. julija - Poljski film Stena senc, zgodba o šerpovski družini, ki se pridruži odpravi v deviško vzhodno steno Kumbakarne, je veliki zmagovalec 15. Festivala gorniškega filma. Prvič v zgodovini festivala pa sta med nagrajenimi tudi kar dva slovenska filma: najboljši plezalni film je 360 Ascent, častno pohvalo žirije pa prejel film Sinovi burje.

Film Stena senc poljske režiserke Elize Kubarske je na nocojšnji podelitvi prejel glavno nagrado mesta Domžale. Žirija je film opisala kot "najčistejši izraz gorske kulture". "Presunljivo in polnopomensko vsebino z večplastno sporočilnostjo je režiserka predstavila neevrocentrično in povezala s prepoznavnim slogom, ki ga zaznamujeta prefinjen čut za pokrajinsko estetiko in refleksiven pripovedni ritem," je zapisala v obrazložitvi.

Poleg glavne nagrade mesta Domžale je žirija, ki so jo sestavljali filmski producent Daniel Burlac, filozof in publicist Jernej Šček ter alpinist Viki Grošelj, med 32 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah.

Nagrado za najboljši plezalni film je prejel slovenski film 360 Ascent Roka Lukšiča in Martina Smerdela. "Vrhunski izdelek plezalske filmske industrije, tehnično in strokovno neoporečno poročilo najvišje umetne večraztežajne smeri na svetu, ki so jo namensko postavili - in razstavili - na vrh Termoelektrarne Trbovlje," je v obrazložitvi med drugim zapisala žirija.

Najboljši alpinistični film je Jugozahodna stena Everesta (Pavol Barabas, Slovaška). Ganljiva in fascinantna filmska pripoved je po mnenju žirije odličen povzetek enega ključnih dogodkov v zgodovini himalajizma. Gre za vsebinsko bogat in zgodovinsko natančen filmski poklon v nesmrten spomin na štiri velike slovaške alpiniste, ki so se leta 1988 podali v veličastno in tragično pustolovščino. Film je nagradila tudi žirija Televizije Slovenija v sestavi Aleša Valič, Miha Lampreht in Miro Štebe.

Najboljši film o gorah, športu in avanturi je po mnenju žirije Srečno, Poljaki! (Adam Nawrot, ZDA). "Film zaznamujejo prepričljivi in dinamični vizualni elementi, pomenska uporaba tišine in smotrno prepletanje avanture, športa, zgodovine in politike, s čimer bo gledalec spoznal kompleksno in prelomno zgodbo, ki je spremenila svet," piše v obrazložitvi.

V kategoriji gorska narava in kultura pa je slavil film In pride večer (Maja Novaković, Srbija in BiH). "To ni film, je olje na platnu, edinstvena in nepozabna miniaturna umetnina, prava himna kulturi klenih gorjanov, v tem primeru dveh preprostih žensk iz odmaknjenih hribov vzhodne Bosne. Tih in meditativen prikaz izginjajočega sveta in lekcija nam, da se na vrline tovrstnega sveta ne pozabi," piše v obrazložitvi nagrade.

Nagrado za kratki gorniški film je prejel Nebeški led (Daniel Bleuer, Švica). Kot piše v obrazložitvi, zimski alpinistični raj zaledenelih slapov Švice odstira vprašanja tveganja, odgovornosti in lepote narave na edinstveno čaroben, eteričen način.

Žirija je podelila tudi častni pohvali alpinističnemu filmu Od morja do neba (Michael Dillon, Avstralija) ter med filmi o gorski naravi in kulturi slovenskemu dokumentarcu Sinovi burje Mihe Čelarja, ki je homage zadnji slovenski avtohtoni pasmi - kraškemu ovčarju in odgovor na pritiske slovenske politike, ki je hotela zdesetkati volčjo populacijo.

Nagrajeni filmi bodo v nedeljo na ogled v Domžalah.