Slovenija 5.7.2021 9:29

Duo Dendrocopos za uvod v cikel Mala terasa sredi Ljubljane

Ljubljana, 5. julija - S koncertom Dua Dendrocopos se drevi začenja cikel dogodkov Mala terasa sredi Ljubljane. Do 27. julija bodo v sklopu cikla Cankarjevega doma (CD) v Klubu CD in Parku Sveta Evrope pred CD potekala druženja z glasbo, plesom in gledališčem, piše v sporočilu za javnost.

V Klubu CD bo cikel danes uvedel koncert Dua Dendrocopos, ki ga od leta 2018 sestavljata tolkalca Jan Čibej in Luka Poljanec. Člana dua sta začela igrati tolkala v zgodnjem otroštvu in kasneje dosegla zavidljive uspehe na tekmovanjih ter se udeleževala dodatnih izobraževanj pri svetovno znanih tolkalcih. Dejavno koncertirata tako doma kot v tujini.

Do petka pa se bosta v klubu zvrstila še dva koncerta. V torek bo nastopil romunski violinist Alexander Balanescu, ki velja za eno "najbolj intrigantnih glasbenih osebnosti zadnjih 40 let". V Sloveniji je sicer že igral v različnih zasedbah, v Klubu CD pa se bo tokrat prvič predstavil kot solist z interpretacijo "klasičnih del, vrhunsko improvizacijo in s sprehodom po zapuščini romunske glasbe".

V sredo pa bosta oder zasedla violinistka Anja Bukovec in pianist Jaka Pucihar. "Spored intimnega poletnega večera bosta interpreta oblikovala v glasbeno vznesenem loku od širokih filmskih napevov, afrokubanskih plesnih ritmov vse do lirike ljudskega izročila čarne slovenske Istre v skladateljski refleksiji Andreja Makorja," piše v najavi.

Petek bo minil v znamenju plesno-gledališkega projekta Marco de Ana: Zgodbe o pticah po konceptu, koreografiji, besedilu in izvedbi Marca de Ane v soavtorstvu s plesalko in raziskovalko flamenka Urško Centa, v kateri nastopata tudi harmonikar Nikola Zarić in tolkalec Carlos Ronda, v soboto pa bo na sporedu predstava Piaf, Edith Piaf v režiji Tijane Zinajić. V uprizoritvenem delu bo 22. julija na sporedu tudi ambientalni plesni koncert Ljubi me nežno, ki "ponuja očarljivo popotovanje skozi fragmente ljubezenskega diskurza štirih protagonistov: bratov Kristijana in Žigana Krajnčana (Slovenija) ter njunih življenjskih sopotnic Tsarine Marinkove Krajnčan (Bolgarija) in Kristyne Šajtošove (Češka)".

Do konca julija se bodo v glasbenem programu zvrstili še koncerti glasbenika, skladatelja in producenta Chrisa Eckmana, kitarista Jureta Cerkovnika, ameriške zasedbe Julian Lage Trio in pianista Urbana Staniča. V Ljubljano 23. julija prihaja tudi ena izmed najbolj prepoznavnih newyorških zasedb tega stoletja pod vodstvom proslavljenega kitarista Marca Ribota, Ceramic Dog, cikel pa bo 27. julija sklenil koncert ljubljanske skupine AKA Neomi, ki bo predstavila skladbe z novega EP. "Ta je nastal ob epidemiji, ko se je svet ustavil, a je prišel navdih," še piše v sporočilu za javnost.