Slovenija 7.7.2021 9:00

V Galeriji Veselov vrt postavitev Boštjana Lapajneta

Ljubljana, 7. julija - V Galeriji Veselov vrt bodo drevi odprli postavitev Boštjana Lapajneta. Kustos Sarival Sosič jo je opisal kot "gibljivo, migetajočo likovno shemo, ki z amorfnimi ali antropomorfnimi posebnostmi ustvarja raznolika živahno gibljiva razmerja med barvito celovitostjo površin oziroma struktur ter detajli, razporejenimi znotraj prosojne materije".

S spojem visečih in premikajočih se oblik, tudi barvi posvečenih motivov v približani distanci, po Sosičevih besedah nastaja "igra percepcije in igra svetlobnih reagiranj, odzivov in nekakšnega odprtega veselja".

"Tako organizacija likovnih del po frontalni ali direktni ter po globinski ali idejni shemi ostaja prosojna dinamična forma, izrazito intimne narave, z vpetostjo v zračnost oziroma v povezovanje z naravnimi zračnimi tokovi. To ustvarja lirično, nežno likovno zgodbo, ujeto med podobo kot dvodimenzionalnim objektom in strukturo, postavljeno v naravnem trodimenzionalnem prostoru. Na viseče in vrteče se artefakte, ki v ideji perpetuuma mobile uresničujejo nenehno premikanje, pa ne učinkuje samo veter ali sapica na vrtu, temveč tudi svetloba, ki je bodisi ujeta v elemente oziroma žarči skozi njih in ustvarja barvito ter slikovito igro likovnih sinergij," je o postavitvi z naslovom Svetloba zapisal Sosič.

Po njegovih besedah se umetnik v nekaterih segmentih odkrito spogleduje z znanim kiparjem mobilov Alexandrom Calderjem, a je svoja del nadgradil z izrazitim poudarkom na svetlobi kot nosilcu najmočnejšega pomena in izraza. Struktura umetniškega dela je tako povezana s strukturo vizualne dinamične retorike. Njena želja je spreminjati poglede, širiti odprtost do dojemanja sodobne umetnosti.

Boštjan Lapajne je diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1998 pri prof. Bojanu Gorencu. Na isti Akademiji je leta 2005 končal magistrski študij na področju video umetnosti pri prof. Sreču Draganu. Pripravil je vrsto samostojnih razstav in sodeloval na mednarodnih skupinskih razstavah. Ustvarja na področju vizualne umetnosti in digitalne komunikacije. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava bo na ogled do 7. avgusta.