Na hitro prelistano 10.7.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. julija - Pri založbi Kulturno-umetniškega društva (KUD) Police Dubove je izšel Islandski triptih Huberta Klimkoja-Dobrzanieckija, pri Mladinski knjigi mednarodna uspešnica oxfordskega epidemiologa Jeremyja Howicka Doktor ti, pri založbi Miš pa slikanica brez besed Črta Tine Volarič.

PRI KUD POLICE DUBOVE DOBRZANIECKIJEV ISLANDSKI TRIPTIH

Knjiga Islandski triptih poljskega pisatelja, pesnika, scenarista in režiserja Huberta Klimkoja-Dobrzanieckija vključuje tri novele - Rosin dom, Krysuvik in Uspavanka za obešenca, v katerih avtor orisuje življenje na Islandiji. Pri tem v ospredje postavlja zgodbe priseljencev z evropske celine, ki so na otok prišli iskat srečo in boljše življenje, a so tam našli vse kaj drugega.

"Klimko-Dobrzaniecki težke, tabuizirane teme obravnava stvarno in brez sentimentalnosti, pripoved pa zna zabeliti tudi z zdravo mero humorja, ki se napaja v hrabalovski tradiciji. Kljub distanci do obravnavanih tem pa vendar najbolj prideta do izraza sočutje in solidarnost, ki vladata v svetu njegovih junakov. Zgodbe protagonistov nas ves čas opominjajo, da smo vsi samo ljudje in da nam v resnici ni tuje nič, kar je človeškega. Vsak izmed nas na lastni koži izkuša radosti in tegobe usode, in prav to našim življenjem daje pečat edinstvenosti. Skupna os novel ni le pisateljevo premišljanje o normalnosti in norosti, življenju in smrti, temveč predvsem o prijateljstvu in ljubezni, ki v naše življenje neopazno vnašata smisel," je o knjigi zapisala prevajalka Tatjana Jamnik.

Hubert Klimko-Dobrzaniecki (1967) je študiral teologijo, filozofijo, islandski jezik in književnost ter diplomiral na Akademiji za radio in televizijo Krzysztofa Kieslowskega na Šlezijski univerzi v Katovicah, kjer zdaj tudi predava. Ima poljsko in islandsko državljanstvo, od leta 2007 živi na Dunaju.

MEDNARODNA USPEŠNICA DOKTOR TI

Pri Mladinski knjigi je izšla mednarodna uspešnica oxfordskega epidemiologa Jeremyja Howicka z naslovom Doktor ti, o neizmerni moči samozdravljenja, podprti z znanstvenimi dokazi. Howick v knjigi zanimivo in prepričljivo opiše, kaj vse lahko za nas stori dober zdravnik in kako za svoje zdravje poskrbimo sami. "Če bi vedeli, da telo samo proizvaja morfij, ali bi ob blagih glavobolih jemali toliko aspirina, ki lahko povzroči krvavitve v želodcu? Če bi vedeli, da ima srečanje s prijateljem enak biološki učinek na depresijo kot tableta, ali bi kljub temu poskusili prozac - ki ima ogromno stranskih učinkov," je le nekaj vprašanj, ki jih v knjigi zastavi oxfordski epidemiolog.

Njegove ugotovitve so plod desetletja dela, v katerem je med drugim ugotovil, da ima zdravljenje s placebom pogosto enak učinek kot "pravo" zdravljenje, dokazuje pa tudi, da lahko zdravniki s pozitivnimi sporočili svojim pacientom omilijo bolečino prav tako zdravila proti bolečinam. Pri založbi so delo v prevodu Irene Furlan pospremili z besedami: "Ne zanašajte se na čudežno tableto ali kirurški poseg, saj se s tem prikrajšate za zdravila, ki ne stanejo nič, a so vam vedno na voljo, saj jih nosite v sebi."

SLIKANICA BREZ BESED TINE VOLARIČ

V slikanici brez besed Črta Tine Volarič ima glavno vlogo črta oziroma rdeča nit, ki bralca pričaka že na naslovnici, nato pa ga vodi skozi celotno knjigo. "Bralec ji v družbi črnolase deklice sledi s strani na stran, mimo različnih likov in prizorišč, dokler ne prispe do stare gospe... Ogledovalcu se ponuja razburljivo potovanje, polno ovinkov in zank, saj črta, tako kot je značilno tudi za življenje, ne gre vedno samo naravnost," so zapisali pri založbi Miš.

Knjiga "je odlična za skupno ogledovanje otrok in staršev ali starih staršev - eni si bodo natančno ogledovali posamezne ilustracije, na katerih bodo vedno našli kaj zanimivega, pa četudi le droben detajl, drugi bodo poskušali sestaviti zgodbo". Zgodb pa je v pričujoči slikanici lahko toliko, kot je gledalcev oziroma pripovedovalcev. "In ravno v tem, da smo sami gospodarji zgodbe, se skriva čar slikanic brez besedila - poskusite," so povabili pri založbi.