Slovenija 7.7.2021 8:15

Na Ljubljana Festivalu Nicola Piovani s filmsko glasbo in poklonom Danteju

Ljubljana, 7. julija - Na Ljubljana Festivalu se bo predstavil italijanski filmski skladatelj, pianist in dirigent Nicola Piovani, ki je ustvaril glasbo za več kot 180 filmov. Pod njegovo taktirko bo njegovo filmsko glasbo izvedel novoustanovljeni Simfonični orkester Furlanije - Julijske krajine, v prvem delu pa se bodo poklonili obletnici Danteja Alighierija.

Ljubljana. Ljubljana Festival. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana Festival.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V prvem delu se bodo glasbeniki poklonili letošnji 700. obletnici smrti enega najpomembnejših italijanskih pesnikov Danteja Alighierija, avtorja znamenitega epa Božanska komedija, v kateri je prikazal vso razsežnost človeka in njegovega obstoja v verzih.

Piovani je ob obletnici napisal kantato, ki poskuša v okvirih glasbene partiture ujeti žarek svetlobe, ki jo človek tretjega tisočletja lahko občuti med prebiranjem Dantejevih vrstic. Za izhodišče skladbe je postavil mladega Danteja, ki nam je tako oddaljen, a hkrati zaradi svoje brezčasne poezije še vedno blizu današnjemu človeku, so zapisali na Festivalu Ljubljana.

V drugem delu koncerta bo mogoče slišati izbor iz njegove glasbe za filme: suito iz filma Življenje je lepo Roberta Benignija iz leta 1997, za katerega je prejel nagrado oskar ter glasbo iz filmov, ki so jih režirali Federico Fellini in brata Taviani. Ustvaril je sicer glasbo za več kot 180 filmov, med katerimi so tudi zadnji trije Fellinijevi filmi Ginger in Fred (1986), Intervju (1987) in Glas lune (1990).

Pod Piovanijevo taktirko bo nastopil na novo ustanovljeni Simfonični orkester Furlanije - Julijske krajine, ki deluje pod okriljem omenjene italijanske dežele, da ohranja glasbeno dediščino tega območja. Solistka bo sopranistka Annamaria Dell'Oste, ki redno gostuje na svetovnih opernih odrih in sodeluje s priznanimi dirigenti, kot so Roberto Abbado, Zubin Mehta in Riccardo Muti.

Koncert bo ob 21. uri na Kongresnem trgu.