Od blizu 8.7.2021 12:00

V Portorožu 40. izdaja igrivih in priljubljenih Melodij morja in sonca

pripravila Maja Čehovin Korsika

Portorož, 8. julija - Festival Melodije morja in sonca po lanski prestavitvi zaradi epidemioloških razmer letos obeležuje 40. izdajo. Ob Mariu Galuniču bo gostiteljica večera Lorella Flego, ki je za STA zapisala, da festivalu privošči še mnogo let, želi pa si, da "bi še naprej ostal tako igriv in priljubljen, da bi znal premostiti vse ovire in vedno najti prave ljudi".

Začetek festivala Melodije morja in sonca/Melodie del mare e del sole, tudi MMS, nastalega po vzoru obmorskih festivalov v nekdanji Jugoslaviji pod idejnim vodstvom Bertija Rodoška, sega v leto 1978. Tedaj je žirijo s skladbo Nasmeh poletnih dni prepričala Moni Kovačič. Gledalci in stroka so festival posvojili in tekom 40 izdaj je dal številne uspešnice.

MMS večina povezuje s Portorožem, kjer je tudi največkrat potekal, manj znano pa je, da je bila njegova prva izdaja v Piranu, na tamkajšnjem Tartinijevem trgu pa je gostoval še v letih 1978, 1980 in 1998. Je bil pa festival med letoma 1993 in 1996 izveden tudi v Kopru. Voditeljica Lorella Flego, ki bo letos z Mariem Galuničem že desetič vodila festival, je svoj debi na odru Melodij morja in sonca dočakala prav na koprskem Titovem Trg. "Spominjam se Anike Horvat, izredno mlade in neverjetno talentirane, spominjam se treme pred občinstvom in odrske luči, ki so bile že takrat čarobne," je zapisala.

Dirigent Patrik Greblo, ki se je na festivalu preizkusil že v več vlogah, pa je za STA zapisal, da njegovi prvi spomini na MMS segajo v pozna 80. leta, ko je festival obiskoval kot novinar TV Koper: "To so bila zame najlepša leta festivala, okronana s serijo zmag skupine Faraoni, s katerimi sem kasneje, pri skladbi Solinar, tudi sam sodeloval. Verjamem, da je tradicionalni piknik Faraonov na ribiški barki dan po festivalu mnogim novinarjem ostal v trajnem spominu."

MMS dočakal 40. izdajo kljub premorom

MMS je do leta 2003 potekal pod medijskim pokroviteljstvom RTV Slovenija, ki je poskrbela za televizijski in radijski prenos. Leto kasneje je vodstvo Avditorija Portorož, ki je največkrat gostil festival, prevzel Greblo. Kot je pojasnil, so se tedaj z lastnico znamke, Občino Piran, zavedali, da je televizijski prenos ključen za ohranitev festivala pri življenju:

"Zato smo se po neuspešnih pogovorih z direktorico TV Slovenija Mojco Menart in nato s programskim direktorjem POP TV/Kanal A Gorazdom Slakom odločili sprejeti sodelovanje s tedaj dokaj neznano komercialno televizijo Net TV, ki jo je vodil stari televizijski maček Stojan Auer. Razumem, da so danes mnogi kritični do tega sodelovanja, a dejstvo je, da je MMS tedaj preživel in to brez prekinitev," je poudaril.

Je pa do premora prišlo nato leta 2008, z letom 2009 pa je bil MMS znova organiziran s pomočjo RTV Slovenija, s ponovno pavzo v letih 2010 in 2011. Od leta 2012 pa MMS brez prekinitev poteka vsako leto v organizaciji Avditorija Portorož in RTV Slovenija. Lorella Flego je za STA razmišljala, da "je festival skozi čas postal vse bolj pomemben, ker zna na edinstven način ujeti vse odtenke Slovenije, marsikdaj tudi Italije in Hrvaške, hkrati pa se odvija na Obali, ki je v tem času čarobna. Odpira vrata poletju in nam podarja prijazne melodije, hkrati zna združiti ljudi in poskrbeti za dober žur".

V spominu številne skladbe z MMS

Na vprašanje, ali bi izpostavila tri skladbe, ki jo najbolj spomnijo na festival, je odgovorila, da je takšnih skladb veliko in so vse lepe po svoje. V zapisu pa je le izpostavila: "Marta Zore in čudovita balada Še si tu. Njene oči in nebeški glas sta bila takrat in sta še danes edinstvena kombinacija. Hotel modro nebo in Kingstoni, ker je večna melodija, zelo poletna in prav nič obremenjena. Črta Slavka Ivančiča, odlična prelomnica za njegovo kariero in hkrati pesem s čudovitim besedilom, ki sem ga večkrat citirala, tudi na odru MMS-ja."

V začetku festivala je zaznati podvajanje zmagovalcev, saj so zmagovalno skladbo zapored ali skoraj zapored podpisali Oto Pestner (tudi skupaj z Majdo Petan) ter skupini Prizma in Bazar. Ta je tudi trikrat zmagala na festivalu s skladbami Portorož 1905, Dober dan ter Amerika, trikratni zmagovalci pa so bili še Faraoni s skladbami E tristemente, Mi ljudje smo kot morje in Kar je res, je res. Uspešni sta bili tudi skladbi, ki jih je Helena Blagne odpela z Nacetom Junkarjem (Vrniva se na najino obalo) in s skupino Don Juan (Moj mornarček), med poskočnejšimi pa je bila Brizgalna brizga Atomik Harmonik. Zadnja zmagovalka MMS je bila leta 2019 Tinkara Kovač s skladbo Bodi z mano do konca, žirijo pa je sicer prepričala že leta 2013, ko je zapela Mars in Venera.

Letos 12 skladb v boju za 40. veliko nagrado festivala

Na odru MMS se je ponavadi za zmago potegovalo po 14 izvajalcev, letos jih bo v tekmi za veliko nagrado MMS v vrednosti 3000 evrov le 12. "Želimo predstaviti enovit festival brez prekinitev s poročili," je odločitev v začetku junija pojasnil v. d. direktorja Avditorija Portorož Borut Bažec. Prva se bosta občinstvu predstavila Samuel Lucas in Maja Založnik, ki bosta prepevala skladbo Kdo smo?, s pestrim in raznolikim naborom pesmi pa jima bodo sledili Boštjan Pertinač, Eva Boto, Gal Gjurin in Manca Fekonja, skupini Gedore in Platana, Rok Ferengja in Erosi, Saša Lešnjek, Sebastian, Tatjana Mihelj, Teo Collori in Franco Ceroici ter Tomaž Hostnik.

Zaradi negotovih epidemioloških razmer letos pri glasovanju ne bo sodelovalo občinstvo v amfiteatru Avditorija, pač pa bodo zmagovalce določili glasovanje strokovne žirije, glasovanje izbranih radijskih postaj in telefonsko glasovanje.

Ponovno bodo vpeljali denarne nagrade za najboljše besedilo, glasbo in izvedbo, z nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega avtorja oz. izvajalca pa bodo zmagovalcu v sodelovanju z Radiem Koper omogočili snemanje skladne v studiu Hendrix. Jubilejno izvedbo bodo v soboto opolnoči v Portorožu kronali z ognjemetom.