Slovenija 8.7.2021 5:00

V Ljubljani bo tretjič nastopil Placido Domingo

Ljubljana, 8. julija - Na povabilo Festivala Ljubljana v prestolnici spet gostuje svetovno znani operni pevec Placido Domingo. Nastopil bo na poletnem festivalu na Kongresnem trgu z opernimi arijami za bariton in zarzuelami. Spremljal ga bo Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Jordijem Bernacerjem, solistki bosta sopranistki Saioa Hernandez in Sabina Cvilak.

Nemčija, Berlin. Španski operni pevec tenorist in dirigent Placido Domingo. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Španski operni pevec tenorist in dirigent Placido Domingo.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Domingo se na Ljubljana Festival vrača po letu 2019, ko se je slovenskemu občinstvu predstavil v dirigentski vlogi z eno največjih glasbenih umetnin, Verdijevim Rekviemom. Prvič pa se je v Ljubljani predstavil leto pred tem, ko je na predvečer 77. rojstnega dne v dodobra napolnjeni športni dvorani Stožice odpel pretežno italijanske operne napeve, španske zarzuele in nekaj prepoznavnih pesmi.

Tokrat je na repertoar uvrstil arije za baritonske vloge iz pretežno italijanske operne tradicije in špansko zvrst zarzuelo, napovedujejo na Festivalu Ljubljana.

Na odru se mu bosta pridružili sopranistki Saioa Hernandez iz Madrida in Sabina Cvilak iz Maribora. Prva je zaslovela po debutu v milanski Scali in londonski Kraljevi operni hiši, druga je nekdanja članica dunajske Državne opere. Leta 2007 je prav na Domingovo povabilo debutirala v operni hiši v Washingtonu, temu pa so sledila povabila na številne operne in koncertne odre po svetu.

Radijske simfonike bo vodil španski dirigent Jordi Bernacer, ki se je med drugim izpopolnjeval kot asistent Lorina Maazela in Zubina Mehte.

Domingo je že več kot 50 let gost vseh najpomembnejših opernih hiš po svetu. Je dobitnik številnih častnih doktoratov in grammyjev, v svoji dolgoletni karieri pa je uprizoril 150 tenorskih vlog, največ med tenoristi. Najbolj je znan po tem, da je bil dolga leta član slovite zasedbe Trije tenorji, ki je v 90. letih in v začetku tega stoletja skupaj z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom na komercialno uspešnih koncertih na stadionih in v velikih dvoranah približevala operno glasbo širšim množicam.

Leta 1993 je ustanovil mednarodno pevsko tekmovanje Operalia, na katerem so nagrade osvojili vrhunski operni pevci in si s tem odprli vrata v svet opere, kot so Joseph Calleja, Jose Cura, Erwin Schrott, Joyce DiDonato in Sonja Jončeva. Kot pevec se v zadnjih letih posveča predvsem vlogam za bariton, preizkusil pa se je tudi kot dirigent ter vodil več kot 500 opernih nastopov in koncertov z nekaterimi najboljšimi orkestri.