Slovenija 11.7.2021 8:00

V sklopu Ljubljana Festivala 24. mednarodna likovna kolonija

Ljubljana, 11. julija - V sklopu 69. Ljubljana Festivala bo od danes do 16. julija potekala 24. mednarodna likovna kolonija, zadnji dan bodo opoldne v Viteški dvorani Križank odprli razstavo nastalih del. Selektor Tomo Vran je k sodelovanju tudi tokrat povabil osem umetnikov, od tega štiri iz tujine. Tudi letos jih bo spremljal multimedijski umetnik Lado Jakša.

Ljubljana, Kongresni trg. Festival Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Festival Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Iz Slovenije bodo na koloniji ustvarjali Miha Erič, Ana Sluga, Martin Zelenko Poles in Alja Košar, iz tujine pa Lea Čeč iz Hrvaške, Franz Josef Berger iz Avstrije, Arianna Ellero iz Italije in Francisco Tomsich iz Urugvaja.

Kot piše na spletni strani Festivala Ljubljana, je v sedanjih časih organizacija kakršne koli kulturne prireditve zelo težavna in podvržena stalnemu prilagajanju. Lansko kolonijo jim je uspelo izvesti, ker je bilo poletno obdobje ugodnejše in koronakriza ni prinesla popolnega zaprtja.

"Priprave na letošnjo so potekale v prepričanju 'vse bo še v redu', vendar je bila glede na dejansko stanje pandemije negotovost stalna, z obilico sprememb in ugibanja, ali se jo bo dalo izvesti. Problem je bil predvsem, ker avtorji, povabljeni iz tujine, do zadnjega niso vedeli, pod kakšnimi pogoji bodo lahko odpotovali v Slovenijo oziroma ali jim bo sploh dovoljeno. Zaprte meje, karantena, nedelujoč letalski promet, vsi ti podatki, ki so nujni za organizacijo, so se nenehno spreminjali," je zapisal Vran.

Mesta so se izolirala in zapirala, kar je po njegovih besedah prispevalo k težavam, saj dogajanje na tej koloniji, ki je ena redkih tovrstnih oblik ustvarjalnih srečanj za slikarje, poteka v izrazito urbanem okolju in prav to je pandemija najbolj prizadela. Mesece zaprti muzeji, galerije, koncertne dvorane, vse to bo še dolgo pustilo svojo sled, meni Vran.

"Nedvomno je čas pandemije pripomogel k povečanju želje po kulturi. V tem zgodovinskem trenutku, ko smo bili milijoni fizično ločeni, je bila prav kultura tista, ki je povezovala, pomagala, nudila uteho, navdih in upanje. Prav tako se je izkazalo, da umetniškega dela noben virtualni surogat ne more nadomestiti. Ljudje pač hočemo otipati in s svojimi očmi videti, čutiti, doživeti originalna umetniška dela," je zapisal Vran.

Multimedijski umetnik Jakša bo na odprtju razstave ob koncu likovne kolonije s svojim glasbeno-vizualnim umetniškim pogledom predstavil ustvarjanje osmih umetnikov.