Slovenija 9.7.2021 9:00

Pred Markom Hatlakom je aktivno poletje

Ljubljana, 9. julija - Harmonikar Marko Hatlak bo to poletje zelo aktiven, koncertiral bo po Sloveniji, sodeloval pri predstavi v Italiji in izdal vsaj eno ploščo. Že 21. julija bo nastopil na 69. Ljubljana Festivalu, kjer se bo predstavil s tremi Bachovimi deli in avtorskima skladbama. Za STA je dejal, da bo to mogoče eden najtežjih koncertov v njegovem življenju.

Ljubljana. Harmonikar Marko Hatlak. Foto: markohatlak.org

Ljubljana.
Harmonikar Marko Hatlak.
Foto: markohatlak.org

Na julijskem koncertu v Križankah bo Hatlak izvedel Bachove Francosko suito št. 6 v E-duru, Partito št. 2 v c-molu in Angleško suito št. 5 v e-molu ter avtorski skladbi Harmagong 2017 in Menihi 2021, slednja bo doživela prvo izvedbo, navajajo na spletni strani Festivala Ljubljana.

V telefonskem pogovoru je harmonikar za STA povedal, da bo na isti dan, 21. julija, pri založbi Klopotec izšla tudi plošča z omenjenimi petimi deli. Hatlak je solistično ploščo z Bachovimi deli na koncertni harmoniki pripravljal približno dve leti. Skladbi Harmagong 2017 in Menihi 2021 je opisal kot veliki, a ne le zaradi njune dolžine.

S svojo zasedbo Marko Hatlak BAND pa se pripravlja tudi na izid druge plošče, na kateri se prepleta mešanica latino, pop, funk, rock, balkan in jazz melodij. "Ta plošča je skoraj diametralno nasprotje stari glasbi. Veliko bolj je popularno usmerjena," je dejal Hatlak. Po njegovih besedah naj bi pri Dallas Records izšla do konca leta, je pa v koronačasih težko točno načrtovati, kdaj.

Kot piše v sporočilu za javnost, je glasbenik nedavno napisal tudi sambo, pri kateri bo z njim v duetu na koncertu 31. julija na Vipavskem Križu zapela Tinkara Kovač.

Konec avgusta bo gostoval v Italiji, kjer bo sodeloval v predstavi. "Veselim se vaj in predstave EUROPEANA, ki jo v okviru festivala Mittelfest pripravljam v duetu z igralcem Linom Guancialom," njegove besede povzema sporočilo.

Njegova zasedba bo 4. septembra koncertirala v Goriških Brdih v okviru festivala HARMONIJA 21, harmonikar pa bo na dobrodelnem koncertu za Trento sodeloval tudi z Nuško Drašček.

V navezi Marko Hatlak & FUNtango, ki obstaja od leta 2004 in je v Sloveniji izvajala tudi prvi argentinski tango, bo tokrat sodeloval z Marcosom Finkom, argentinskim Slovencem, ki je večino življenja živel v Buenos Airesu. "S sodelovanjem želiva obeležiti sto let rojstva argentinskega mojstra tanga Astorja Piazzolle, ki je bil zame, poleg Bacha, zelo pomemben ustvarjalec. Predstavila bova tako njegova kot tudi skupna avtorska dela," glasbenika navaja sporočilo za javnost.

Marko Hatlak prihaja iz Idrije. Glasbeno pot je začel pri šestih letih v lokalni glasbeni šoli, nato pa šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana ter v Nemčiji. Kot solist sodeluje s številnimi priznanimi imeni, zasedbami in orkestri svetovnega formata. Ima svojevrsten in razpoznaven slog, ki ga je zgradil v 15 letih glasbenega koncertiranja po domačih in tujih odrih. Ukvarja se z raznoliki zvrstmi, kot so tango, etna, baročna in sodobna glasba, še piše v sporočilu za javnost.