Slovenija 9.7.2021 8:00

Začenja se prvi sklop Poletne Animateke

Ljubljana, 9. julija - S projekcijo španskega celovečerca Fermina Muguruze Črno je beltza na Kinodvorišču se bo drevi začela Poletna Animateko, ki bo do 7. avgusta ponudila osem večerov in devet projekcij avtorske animacije. V dveh sklopih - julijskem in avgustovskem - se bodo zvrstili celovečerci in kratki animirani filmi, tako arhivski kot sodobni.

Poletna Animateka bo zavzela več ljubljanskih prizorišč, od omenjenega Kinodvorišča, Slovenske kinoteke in njenega Letnega kina pa vse do Švicarije in Mestnega trga pred Pritličjem, so sporočili organizatorji Poletne Animateke.

Festival bo odprl animirani film Črno je beltza, ki ponuja preplet fikcije in resničnosti. Film, navdahnjen po resničnih dogodkih, spremlja Manexa, izmišljen lik, ki se razočaran nad neuporniškim duhom kolegov poda na dolgo, nepričakovano pustolovščino od New Yorka preko Kube v Alžirijo. Skupaj z njim je gledalec priča dogodkom, ki so zaznamovali 60. leta minulega stoletja - vse od rasnih nemirov ob atentatu na Malcolma X-a, ekscentričnemu vzdušju v Warholovi tovarni, spletanju vezi med kubansko tajno službo in Črnimi panterji ter hipijevski psihedeliji prvih glasbenih festivalov.

Sobotni program v Slovenski kinoteki bo posvečen hrvaški animaciji oziroma projektu Hrvaška na obisku, ki ga niso uspeli prikazati na spletni Animateki decembra. Tako bodo na sporedu Pionirji - program kratkih animiranih filmov, ki prikazujejo rojstvo hrvaškega avtorskega animiranega filma iz začetkov 50. let minulega stoletja, vse od stripovskega in animacijskega pionirja Norberta Neugebauerja, prek prvih filmov oskarjevca Dušana Vukotića do Velikega mitinga. V programu je tudi lutkovni film Tri lenobe, ki ga je za hrvaškega producenta posnel slovenski pionir Saša Dobrila. Vse filme bodo predvajali iz 35mm kopij iz arhiva Hrvaške kinoteke.

S projektom nadaljujejo še v nedeljo, ko bo v Slovenski kinoteki zvečer najprej na sporedu program Novo tisočletje, nova doba, ki predstavlja sodobno, zlato dobo hrvaškega animiranega filma, pozneje pa bodo sledili najboljši animirani filmi študentk in študentov oddelka za animirani film zagrebške Akademije likovnih umetnosti. Program je kuriral programski direktor festivala animiranega filma Animafest v Zagrebu Daniel Šuljić. Hrvaška produkcija bo na sporedu še prihodnjo nedeljo, 18. julija, ko bodo v Švicariji v sklopu programa Začetki Zagreb filma na ogled prvenci najpomembnejših hrvaških avtorjev, ki so sooblikovali estetski slog t.i. zagrebške šole animiranega filma.

V soboto, 17. julija, bodo na Mestnem trgu že tradicionalno prikazali program nagrajenih kratkih animiranih filmov Društva slovenskega animiranega filma iz leta 2020, so še sporočili organizatorji, ki napovedujejo tudi pester avgustovski sklop.

Med drugim se obeta celovečerni animirani film Naključno razkošje prosojnega vodnega rebusa hrvaškega avtorja Daliborja Barića, ki bo sklenil Poletno Animateko, ter večer filmov o slovitem Profesorju Baltazarju. Prikazali bodo osem epizod iz prve sezone legendarne animirane serije, ki so jo v studiu Zagreb film animirali med letoma 1967 in 1978, je razvidno iz programa.

V sklopu Poletne Animateke bodo pripravili tudi delavnico pikselacije in delavnico risanja s svetlobo, so še sporočili organizatorji.