Slovenija 10.7.2021 10:00

V Kopru premiera lutkovne priredbe Martina Krpana

Koper, 10. julija - Na Prešernovem trgu v Kopru bo drevi premiera lutkovnega komediantskega kabareja Mesarica v režiji Matije Solceta. Gre za priredbo Levstikovega Martina Krpana, nastopajoči pa bodo kot oder uporabili kar stari gasilski avto, že dobro poznan s festivalov Plavajoči grad in letošnjega vseslovenskega potujočega Kavč festivala.

Mesarica je alternativna, inventivna, satirična živahna glasbena predstava, pri čemer je ritmična dramaturgija nadgrajena z dodelano predmetno-lutkovno animacijo, ki ji drži podlago rapersko skandiranje besedila. To ne sledi pomenu, pač pa zvoku besed ter ritmični fizični akciji igralcev in animiranih vsakdanjih predmetov, so zapisali v Alpe Adria PUF - Primorskem lutkovnem in Uličnem Festivalu.

Tako je nastal komunikativen teatralični koncertni kabare z živo glasbo, igralci in igro s predmeti in animiranimi figurami. Predstava je prostorsko prilagodljiva, zaenkrat v izvedbi za zunanja prizorišča in primerna za vso publiko.

Levstikova pripovedka nosi močno družbeno kritiko stanov, ki jo je scenarij posodobil in začrtal vzporednice na sedanji politični trenutek. Kovanje Krpanove mesarice je osrednja točka predstave, simbol upora in revolta malega človeka, v vlogi katerega se znajdejo tudi gledalci.

Matija Solce je poleg režije poskrbel še za idejni koncept, skupnem delu na scenariju in glasbi. Pri originalni glasbi in aranžmajih je sodeloval Filip Šebšajevič. Kostumi in scenografija so delo Larise Kazić, lutke pa Braneta Solceta. Pod organizacijo in produkcijo se je podpisala Jera Razdrih. Za samo izvedbo predstave bodo poskrbeli Matija Solce, Tines Špik, Miha Razdrih, Miha Arh in Filip Šebšajevič.