Svet 12.7.2021 6:00

V Šanghaju velika razstava Joana Miroja

Šanghaj, 12. julija - Odprtje novega Umetnostnega muzeja Pudong v Šanghaju zaznamuje velika razstava del španskega umetnika Joana Miroja. Postavitev z naslovom Joan Miro. Women, Birds, Stars se dotika tematik, ki se jih je umetnik loteval skozi svojo 40-letno kariero, izpopolnil pa v poznih delih, povzema portal Art Daily. Na ogled bo do 7. novembra.

Brazilija, Sao Paulo. Razstava del španskega umetnika Joana Miroja (1893-1983). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Brazilija, Sao Paulo.
Razstava del španskega umetnika Joana Miroja (1893-1983).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Miro (1893-1983) naj bi v svojem zrelem obdobju ustvarjanja še posebej užival. Med drugim zato, ker si je zagotovil finančno varnost, mimo pa so bile tudi negotovosti, povezane s špansko državljansko vojno in z drugo svetovno vojno. Leta 1956 se je Miro tudi dokončno ustalil na otoku Majorka, kjer je deloval v velikem in studiu in se je lahko posvečal velikim formatom - kiparstvu, grafiki in tapiserijam. Studio je oblikoval njegov prijatelj, arhitekt Josep Lluis Sert, ki je kasneje skupaj z umetnikom oblikoval zgradbo Fundacije Joan Miro. Ta je sodelovala pri šanghajski razstavi.

Razstava Joan Miro. Women, Birds, Stars ponuja vpogled v Mirojev umetniški jezik. V Fundaciji Joan Miro so zanjo izbrali 31 slik, deset risb, 12 litografij, sedem gravur in devet kipov, večinoma iz svoje stalne zbirke. Postavitev zajema uvod, ki mu sledijo štiri sekcije. Prva, naslovljena Slovar znakov, uvaja obiskovalce v umetnikov izraz skozi grafike in predstavlja bolj poetične koncepte, ki jih je razvil - nebo, zvezde, ptice in ženske.

Druga sekcija, naslovljena Znak v svobodo, predstavlja, kako se je umetnik poigraval z različnimi materiali in kako je v svoja dela vtkal simbole. Tretja sekcija Objekti je osredotočena na kipe, keramike in tapiserije kot objekte, četrta, Črne figure, pa vključuje slike, jedkanice in litografije. Na razstavi so na ogled tudi fotografije Mirojevega prijatelja Joaquima Gomisa, ki omogočajo še boljši vpogled v umetnikov ustvarjalni proces, še piše portal.

Miro (1893-1983) se je rodil v Barceloni. Pod prisilo staršev je najprej obiskoval trgovsko šolo in delal kot uradnik, po živčnem zlomu pa so mu dovolili študirati slikarstvo. Pod vplivom Antonia Gaudija, Picassa, Paula Kleeja, fauvistov in nadrealistov je ustvaril izviren, abstrakten slog slikanja z lisami živih barv domače Katalonije, sanjskimi figurami in pravljičnimi svetovi nezavednega, polnimi ironije, a tudi tesnobe in vprašanj.