Svet 12.7.2021 0:30

Simoniti bo v Evropskem parlamentu odprl razstavo Živimo v vznemirljivih časih

Bruselj, 12. julija - Minister za kulturo Vasko Simoniti bo danes v Evropskem parlamentu v Bruslju v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU odprl razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti z naslovom Živimo v vznemirljivih časih, ki predstavlja dela trinajstih slikarjev, kiparjev in fotografov. Pripravo razstave so zaznamovali zapleti.

Brdo pri Kranju. Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Minister za kulturo Vasko Simoniti.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Sodelujoči slovenski ustvarjalci po izboru kustosa Marka Košana iz Koroške galerije likovnih umetnosti so Uroš Abram, Suzana Brborović, Nina Čelhar, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Aleksij Kobal, Herman Pivk, Ana Sluga, Miha Štrukelj, Lujo Vodopivec, Sašo Vrabič, Uroš Weinberger in Joni Zakonjšek.

Razstavo bosta odprla minister Simoniti in evropski poslanec iz Poljske Karol Karski iz vrst evroskeptične politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), sicer kvestor in predsednik umetniškega odbora parlamenta.

Pripravo razstave, ki jo od leta 2011 države tradicionalno postavijo med predsedovanjem Svetu EU v sodelovanju z Evropskim parlamentom, so v slovenskem primeru zaznamovali zapleti.

Minister Simoniti jo je maja odpovedal, ker da ni bil pravočasno seznanjen s pogoji. Zmotilo ga je, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi ob tem tudi predstaviti, saj da je Slovenija samostojna in suverena država, ki bo sama odločala o tem, kaj bo razstavljala.

Nekaj dni pozneje so na ministrstvu za kulturo razstavo potrdili. Ob tem so sporočili, da bo postavljena pod pogoji, kot jih je zahteval minister, ter da bodo v Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta razstavljena v dveh sklopih.

Iz Koroške galerije likovnih umetnosti pa so tedaj sporočili, da bo razstava izpeljana pod pogoji, ki so bili potrjeni v začetku priprav, in to skupaj z deli avtorjev iz zbirke Evropskega parlamenta. Ta ima v zbirki dela Draga Tršarja, Jasmine Cibic, Arjana Pregla, Andreja Jemca, Lojzeta Logarja in Gašperja Jemca.