Svet 12.7.2021 14:25

Slovenija v fokusu Festivala evropskega filma na Paliću

Subotica, 12. julija - Na 28. Festivalu evropskega filma na Paliću, ki bo potekal med 17. in 23. julijem na Paliću in v Subotici, bo v fokusu Slovenija. Prikazali bodo 12 filmskih del, od tega štiri celovečerce, tri kratke filme, dva daljša dokumentarca in tri krajše dokumentarne filme. Častno nagrado Aleksandar Lifka bo prejela slovenska igralka Milena Zupančič.

Kot navajajo na spletni strani festivala, bo program Slovenija v fokusu v Subotici v kinu Eurocinema obsegal štiri celovečerce: prvenec Urše Menart Ne bom več luzerka (2018), film Igorja Šterka Pojdi z mano (2016), film Martina Turka Ne pozabi dihati (2019) in Korporacijo režiserja Mateja Nahtigala (2019).

Med tremi kratkimi igranimi filmi bodo Bik Bojana Labovića (2019), Lovka Urške Djukić (2019) in Marsova luka Maura Lainščka (2019).

Dva daljša dokumentarca na temo glasbe bosta Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta (2018) in Odpotovanje Petre Seliškar (2020).

Trije krajši dokumentarni naslovi so Zgodovina biciklizma režiserja Karpa Godine (2020), Neločljivi Marka Naberšnika (2020) in Rešetari sa Crvenog krsta režiserja Dragomirja Zupanca (2020).

Festivalsko nagrado Aleksandar Lifka za izjemen doprinos k evropski kinematografiji bo prejela igralka Milena Zupančič. S šestimi nagradami sterija je najbolj nagrajena igralka na festivalu v Novem Sadu. V Subotici bodo na mestnem trgu že 14. julija prikazali dokumentarni film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba (2017), v katerem ima eno ključnih vlog.

Med festivalom bodo pripravili okroglo mizo o dosežkih sodobne slovenske kinematografije, ki jo bosta vodila Ivana Kronja in Dragomir Zupanc, na njej pa bodo sodelovali tudi predstavniki festivala in filmskih centrov, avtorji in producenti slovenskih filmov.

V predfestivalskem programu in osrednjem delu festivala na Paliću bodo prikazali več kot 130 filmov iz vse Evrope, ki jih bodo razporedili v 15 sekcij oziroma programov. Veliko filmov bo doživelo srbsko in regionalno premiero, spremljali pa jih bodo koncerti, razstave in mojstrske delavnice, še piše na spletni strani festivala.