Slovenija 13.7.2021 13:00

Grad Snežnik znova v utripu Plavajočega gradu

Ljubljana, 13. julija - Na Gradu Snežnik bo od 22. do 25. julija potekal 9. mednarodni intermedialni festival Plavajoči grad. Na letošnji, doslej največji festivalski izdaji, se bo v štirih dneh na čarobnih lokacijah ob gradu predstavilo več kot 120 glasbenih skupin in 400 umetnikov z vsega sveta. Tema prostorskih instalacij bo tihotapci konj.

Stari trg pri Ložu, grad Snežnik. Festival Plavajoči grad. Foto: Ela Petrovčič/STA Arhiv STA

Stari trg pri Ložu, grad Snežnik.
Festival Plavajoči grad.
Foto: Ela Petrovčič/STA
Arhiv STA

Festival Plavajoči grad nastaja s skupnimi močni velike ekipe profesionalcev in entuziastov. Glavni organizator festivala Matija Solce je napovedal, da se letos obeta najobsežnejši festival doslej: "Vzdušje, ki ga ustvari 400 nastopajočih, potegne za sabo gledalce, ki se porazgubijo po velikem območju okoli gradu. 14 odrov, ki jih osmišljajo in postavljajo scenografi, bo razpršeno po gozdovih, jasah, rekah in skalah."

Kar 20 scenskih umetnikov bo namreč že pred začetkom festivala postavilo okolje prostorsko predelanih prizorišč in instalacij, ki jih bo letos povezovala tema tihotapcev konj. Ti "bodo interpretirani skozi zvočne in svetlobne instalacije, land-art, potovanja med ostrnicami ali skulpture tihotapcev, ki jih je opisoval lokalni pisatelj Matevž Hace."

Festival bo ponovno združil etno, jazz, elektroniko, avtorsko in eksperimentalno glasbo kot tudi lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne dogodke, ulično in dramsko gledališče.

Od tujih nastopajočih v glasbenem programu se bodo predstavili Dan Wall z mednarodno zasedbo Old Salt, Angležinja Hannah James bo nastopila z novonastalim clog-dance vokalno-instrumentalnim one-woman show kot tudi v dvojcu s Francozom Tobyjem Kuhnom, ki se bo predstavil z nagrajenim godalnim dvojcem Bipolar Bows. Pravi balkan party bodo ustvarili Autetno, kombinacijo jazz virtuozov in slovaškega melosa pa bodo denimo prinesli Slovaki Bardo s pevko Siso Feherovo.

Iz domačih logov organizatorji med drugimi napovedujejo Zvezdano Novaković z digitalnimi zvoki njenega ZveN-a ter ustvarjalca Bowraina. Znani kantavtorji, kot so Jani Kovačič in duo Bakalina, bodo sodelovali z drugimi bendi (Noreia, duo Zajtrk) kot tudi z mednarodno 70-člansko skupino Etno Histeria World Orchestra. Prav ti bodo z multimedijskim spektaklom in v sodelovanju s pihalnim orkestrom Kovinoplastike Lož ter drugimi gosti tudi odprli letošnjo izdajo.

Zelo razvejan bo tudi uprizoritveni program. Več bo intermedialnih lutkovnih predstav za odrasle, kot je jordanski Dafa Puppet Theatre z avtobiografsko predstavo Smooth Life, predstava KAR iz Češke, in Mesarica, ki bo popremierno kovala temo Martina Krpana, ter poetični predmetno - lutkovni minimalizem Slovakinje Katanari in poetična papirnata laponska svetlobno vokalna pripoved Tjulenj Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL).

Otrokom bo namenjen sklop predstav Kamišibaj, miniaturka Zavrti tigra! gdč. Bazilike!, skupina Čarovniški blues kot tudi lutkovno gledališče Nebo s predstavo Zrcalce ali ulične predstave, je med drugim napovedano v sporočilu za javnost.

Poleg nastopov skupin bodo v koncept umeščene tudi tržnica, delavnice, seminarji, eko hrana in 24 urni "džem session". V okviru Infokolpa bodo svoje zgodbe predstavili begunci z balkanske poti, slikarji bodo v okviru delavnice Kraljestvo risa razstavljali v naravi, kjer bodo tudi stare igre, prostori za "chill-out", branje in osvežitev ob potoku.

Solce je sklenil, da Plavajoči grad ni le festival: "Je druženje, je platforma povezovanja umetnikov in umetnosti z ljudmi, z vsakdanom. Je prostor presenečenj in definitivno izkušnja, ki je vsakič znova posebna v svoji neponovljivosti, intermedialnosti in neposrednosti." Preprodaja vstopnic že poteka.

Pred festivalom bo na turneji po Sloveniji nastopil orkester Etno Histeria, prvi koncert bo že 15. julija v Kubedu. V ponedeljek, 26. julija, bo del festivala gostoval v Kopru, 27. julija pa bo odzvanjal še na ljubljanski Metelkovi.