Svet 14.7.2021 6:00

Guggenheim Bilbao v kampanjo za restavracijo Koonsovega Puppyja

Bilbao, 14. julija - V muzeju Guggenheim Bilbao so zagnali kampanjo za množično financiranje, da bi zbrali 100.000 evrov za restavracijo skoraj 13-metrskega kipa Višavskega terierja ameriškega umetnika Jeffa Koonsa, ki že 24 let stoji pred vhodom v muzej, poroča britanski The Guardian. Zunanjost kipa sicer redno vzdržujejo, problemi pa nastajajo v konstrukciji.

Kip psa z imenom Puppy je okrašen z okoli 38.000 rastlinami, med katerimi so begonije, petunije in nedotiki. V muzeju jih zamenjajo dvakrat letno. Glavna konservatorka v Guggenheim Bilbao Ainhoa Sanz je dejala, da zunanjost kipa ostaja fantastična, in dodala, da z njo nimajo težav. Je pa po 24 letih na prostem začel puščati namakalni sistem znotraj kipa, ki ga je treba zamenjati, poškodovana pa je tudi nosilna nerjaveča notranja konstrukcija. Ainhoa Sanz je dodala, da si v muzeju želijo umetnino popraviti, da bo "v dobri formi" še naslednjih 25 let.

Vodja za odnose z javnostmi Begona Martinez Goyenaga je po pisanju The Guardiana dejala, da so se v muzeju prvič poslužili zbiranja sredstev s kampanjo za množično financiranje. "Za to smo se odločili, ker gre za resnično ikonično, ljubljeno in fotografirano delo, zato želimo skupaj s predstavniki mesta vsem tistim, ki imajo Puppyja radi, ponuditi možnost, da sodelujejo pri restavraciji tega umetniškega dela, ki je hkrati tudi navpični vrt," je pojasnila.

Kip Puppy je bil prvič na ogled v Nemčiji leta 1992. Tri leta kasneje so ga postavili v sydneyjskem pristanišču, Guggenheimova fundacija pa ga je odkupila leta 1997 prav za svoj muzej v Bilbau.

Koons je o kipu dejal, da je v njem prepletel podobi psa in cvetja, da bi izražal optimizem ter vzbujal zaupanje in varnost. V letošnjem pogovoru za Guggenheim pa je povedal, da je navdih za skulpturo dobil med obiski evropskih katedral, ki jih zaznamuje ravnovesje "med simetričnim in asimetričnim, med večnim in minljivim".

Muzej dve tretjini sredstev za svoje delovanje pridobi od prodaje vstopnic, prodaje v muzejski trgovini in sponzorjev, preostanek pa mu za delo namenja baskovska vlada. Zbiranje sredstev že poteka, restavracija naj bi po načrtih potekala od konca septembra do srede novembra.

The Guardian je spomnil, da so leta 1997, malo pred odprtjem muzeja Guggenheim Bilbao, trije predstavniki baskovske teroristične organizacije Eta, preoblečeni v vrtnarje, v vaze za rože skrili granate, ki so jih med odprtjem nameravali vreči v kralja Juana Carlosa. Napad je preprečil lokalni policist Jose Maraa Aguirre, a so ga teroristi ustrelili in pobegnili. Trg pred muzejem je v spomin na Aguirreja poimenovan po njem.