Slovenija 14.7.2021 5:00

Pahor bo odlikoval Zorka Simčiča, Mirsada Begića in Stanislavo Gregorič

Ljubljana, 14. julija - Predsednik republike Borut Pahor bo na današnji slovesnosti v predsedniški palači podelil odlikovanja trem posameznikom za njihove zasluge. Odlikoval bo Zorka Simčiča za literarni opus, Mirsada Begića za kiparski opus in Stanislavo Gregorič za glas o domovini med Slovenci v Avstraliji.

Ljubljana. Predsednik republike Borut Pahor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Simčič bo za literarni opus, ki ga je povečini ustvaril med slovenskimi izseljenci v Argentini, prejel srebrni red za zasluge, Begić za kiparski opus red za zasluge, Stanislava Gregorič pa medaljo za zasluge za "pomemben glas o domovini, ki ga je dala Slovencem v Avstraliji", so sporočili iz predsednikovega urada.

Pisatelj, dramatik in esejist Simčič je še kot dijak napisal roman Prebujenje (1943), leta 1948 pa se je odselil v Argentino, kjer je bil v ožjem krogu organizatorjev kulturnega življenja v slovenski skupnosti ter urednik osrednje emigrantske kulturne revije Meddobje. Po osamosvojitvi Slovenije se je vrnil v domovino in bil leta 2011 imenovan za rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2013 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Begić sodi med najizrazitejše in najbolj lirične predstavnike mladega slovenskega kiparstva, ki se je razvilo v 80. letih 20. stoletja. Je avtor številnih javnih plastik in ambientalnih postavitev.

Stanislavo Gregorič v slovenski skupnosti v Avstraliji poznajo kot avtorico, pisateljico in urednico več slovenskih časopisov in revij. Delovala je tudi na radiu.