Svet 14.7.2021 12:12

Kar 17 italijanskih mest bi si želelo gostiti Evrovizijo 2022

Rim, 14. julija - Po tem, ko je na letošnji Evroviziji lovoriko osvojila italijanska skupina Maneskin, poteka izbor mesta, v katerem bodo gostili 66. izdajo tega priljubljenega glasbenega tekmovanja. Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da se za gostiteljstvo poteguje kar 17 italijanskih mest. Med deželnimi glavnimi mesti je tudi Trst.

Nizotemska, Rotterdam. Na finalu 65. tekmovanja za pesem Evrovizije v Rotterdamu so slavili italijanski rockerji Maneskin s pesmijo Zitti e buoni (Tihi in pridni). Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nizotemska, Rotterdam.
Na finalu 65. tekmovanja za pesem Evrovizije v Rotterdamu so slavili italijanski rockerji Maneskin s pesmijo Zitti e buoni (Tihi in pridni).
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Na letošnjem Eurosongu je najbolj prepričala udarna skupina Maneskin s skladbo Zitti e buoni, po tradiciji pa zmagovalna država gosti naslednjo izdajo glasbenega tekmovanja. Tako je čast tokrat pripadla Italiji.

Med kandidati za gostiteljstvo so glavna mesta posameznih italijanskih dežel Bologna, Genova, Firence, Milan, Milano, Rim, Turin in Sloveniji najbližji Trst, med pokrajinskimi glavnimi mesti pa Alessandria, Matera, Pesaro, Rimini in Viterbo. V svojem mestu bi Evrovizijo radi gostili tudi v občinah Acireale in Palazzo Acreide na Siciliji, Bertinoro di Romagna v Emiliji - Romanji, Jesolo v Venetu ter Sanremo v Liguriji.

Kot še navaja Ansa, bodo vse države, ki so vložile kandidaturo, v nadaljevanju postopka pridobile navodila o tem, kaj vse morajo zagotoviti za izvedbo Evrovizije 2022. Italijanska televizija Rai, ki v Italiji bdi nad evrovizijskim projektom, pa bo v sodelovanju z Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) odločitev o izboru mesta sporočila do konca avgusta.