Slovenija 15.7.2021 5:00

Hitchcockova klasika Razvpita bo odprla ljubljanski Film pod zvezdami

Ljubljana, 15. julija - Na Ljubljanskem gradu se bo začel vsakoletni kino na prostem Film pod zvezdami, ki ga v sodelovanju z gradom pripravlja mestni kino Kinodvor. Ob 21.30 ga bo odprla klasika Alfreda Hitchcocka Razvpita, v kateri sta zaigrala legendarna Ingrid Bergman in Cary Grant. Do 7. avgusta bodo na sporedu predpremiere in nekateri najbolj odmevni lanski filmi.

Letni kino na grajskem dvorišču bo odprl triler, ki "predstavlja vrhunec tako režiserjeve legendarne kariere kot klasičnega hollywoodskega filma", je o Hitchcockovi mojstrovini zapisalo podjetje Criterion, ki se posveča obnovi in distribuciji filmov. Otvoritveni film bodo prikazali v restavrirani kopiji s podporo veleposlaništva ZDA, so sporočili iz Kinodvora.

Ingrid Bergman v filmu igra Alicio, hčer obsojenega izdajalca, ki jo šarmantni agent Devlin v podobi Caryja Granta rekrutira za vohunko: zapeljati mora Sebastiana, očetovega nacističnega sodelavca, ki se skriva v Braziliji.

Kinodvor je za letošnji kino pod zvezdami pripravil 12 predpremier in izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov lanske kinematografske sezone. Predpremierno bodo zavrteli dva kulinarična filma - Okus lakote režiserja Christofferja Boeja in dokumentarec režiserjev Michaela Dwecka in Gregoryja Kershawa Iskalci tartufov, ki bo gledalce popeljal v gozdove Piemonta s priletnimi možakarji na lovu za cenjenim belim tartufom.

Prav tako predpremierno bo mogoče videti filme Palm Springs režiserja Maxa Barbakowa, Rifkinov festival Woodyja Allena, Oče Floriana Zellerja, Minari Leeja Isaaca Chunga, Nekoč so bili ljudje Gorana Vojnovića, Sadeži pozabe Christosa Nikouja, Hrupna soseda Cesca Gayja in Stari M. Nighta Shyamalana.

V izboru odmevnih lanskih filmov pa so med drugim Nažgani Thomasa Vinterberga, Poletje '85 Francoisa Ozona, Dežela nomadov režiserke Chloe Zhao in Padati Vigga Mortensena.

Film pod zvezdami bo 7. avgusta sklenila predpremiera celovečerca Annette, ki je odprl letošnji canski festival. Gre za prvi celovečerec v angleškem jeziku, ki ga je posnel enfant terrible francoskega filma Leos Carax, v glavni vlogah pa sta nastopila Marion Cotillard in Adam Driver.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, filmi, katerih jezik ni angleški, pa bodo opremljeni tudi s podnapisi v angleščini.