Svet 14.7.2021 17:37

Logar v Bruslju na slovesnosti s predstavitvijo projekta Europe Readr

Bruselj, 14. julija - V Parku državljanov so danes odkrili umetniško instalacijo, ki je del projekta digitalne platforme Europe Readr z brezplačnim dostopom do knjižnih del v vseh uradnih jezikih EU. Ob predstavitvi kulturno-promocijskega projekta je zunanji minister Anže Logar poudaril, da "slovensko predsedstvo postavlja kulturo in ustvarjalnost visoko na agendo".

Ljubljana. Minister za zunanje zadeve Anže Logar. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za zunanje zadeve Anže Logar.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Logar se je otvoritvene slovesnosti v Bruslju udeležil skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in direktorico mreže nacionalnih kulturnih inštitutov (EUNIC) Gitte Zschoch. Sassoli je Sloveniji čestital za vodilno pobudo, ki po njegovem mnenju postavlja kulturo v samo srce evropskega projekta in predstavlja vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve.

"Književnost, kultura in umetnost krepijo naš skupni evropski občutek pripadnosti. Poleg tega, da prispevajo h koheziji naših družb, demokracij in gospodarstev, zrcalijo tudi našo evropsko raznolikost, vrednote in zgodovino, naš način življenja," so njegove besede povzeli na ministrstvu.

Europe Readr je povabilo bralcem sveta, naj ovrednotijo preteklost ter razmislijo in razpravljajo o sedanjosti in prihodnosti, v kateri želijo živeti. "Čas je, da se premaknemo od besed k izvajanju konkretnih in oprijemljivih projektov, ki združujejo skupne evropske vrednote," je poudaril Logar. Ob tem je spomnil, da projekt v času predsedovanja ponuja brezplačen digitalni dostop do 27 literarnih del iz vseh držav članic EU v 24 uradnih jezikih.

Gitte Zschoch pa je povedala, da se člani mreže EUNIC prvič skupaj s predsedujočo Svetu EU in institucijami EU pridružujejo globalni pobudi. Kot je poudarila, Europe Readr ustvarja javni prostor za izmenjavo skupnih evropskih in globalnih vrednot ter razpravo o njih. Obenem po njenih besedah prispeva k novemu evropskemu Bauhausu, ki ustvarjalnost povezuje s trajnostjo in družbenim vključevanjem v Evropi in po svetu.

Umetniška instalacija, ki bo Park državljanov krasila do konca septembra, je sestavljena iz lesa 12 različnih vrst avtohtonih slovenskih dreves, kar simbolizira 12 partnerjev projekta Europe Readr znotraj mreže EUNIC. Instalacija nosi sporočilo o sobivanju in sprejemanju kulturne raznolikosti Evropske unije, so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve.

Kot so še zapisali, je postavitvi instalacije sledil literarni dogodek z naslovom Pisatelji o prihodnosti bivanja, na katerem so sodelovali švedski pisatelj Axel Lindén, avstrijska pisateljica Marlen Schachinger in španski pisatelj Jorge Carrion.

Projekt Europe Readr se je s slavnostnim odprtjem umetniške inštalacije Moja bralna soba v parku pri izolskem svetilniku začel 7. julija.