Slovenija 15.7.2021 12:14

Narodna galerija za projekt Hinka Smrekarja prejela dotacijo Ustanove Getty

Ljubljana, 15. julija - Narodna galerije je za projekt Hinka Smrekarja pod vodstvom Alenke Simončič prejela dotacijo Ustanove Getty v višini 31.000 evrov. Direktorica Barbara Jaki je za STA dejala, da je dotacija za Narodno galerijo "priznanje za naše delo in v finančnem smislu odpira možnost, da pomemben segment umetnostne preteklosti predstavimo v mednarodnem okviru".

"Delo Hinka Smrekarja je bilo že opaženo v Parizu na razstavi, ki smo jo v Petit Palais pripravili leta 2013; to nas je tudi spodbudilo, da smo na razpis prijavili prav raziskovalni projekt Hinko Smrekar," je povedala Barbara Jaki.

V galeriji so ravno minuli teden odprli prvi del razstave o življenju in delu vsestranskega umetnika Smrekarja. Aktualna postavitev predstavlja pregled Smrekarjevega ustvarjanja med letoma 1902 in 1917 in bo na ogled do 3. oktobra. Drugi del bodo v galeriji postavili od 27. oktobra do 13. februarja 2022 in bo obsegal predstavitev obdobja Smrekarjevega ustvarjanja po prvi svetovni vojni vse do njegove smrti. Skupaj bo na ogled več kot 320 del.

Ob razstavi je izšel tudi katalog v dveh delih. V prvem katalogu je predstavljen Smrekarjev čas, življenje in delo, podrobneje so predstavljene tudi za razstavo izbrane umetnine, v drugem katalogu pa so navedene vse evidentirane umetnine z bibliografijo in seznam razstav.

Kot je za STA pojasnil kustos v Narodni galeriji Michel Mohor, ki je tudi vodil prijavo na razpis, v Ustanovi Getty z dotacijami podpirajo več vidikov nekega projekta: "Mi smo se prijavili za digitalno podporo in bomo s prejeto dotacijo v višini 31.000 evrov pripravili mikrostran, posvečeno zgolj Smrekarju, prejeli pa smo tudi podporo za financiranje angleškega kataloga k razstavi, ki je ravno izšel v slovenščini."

Direktorica galerije Barbara Jaki pa je dodala: "Z angleškim prevodom celotnega kataloga, ki bo obsegal kar okrog 750 strani, in spremljajočo spletno predstavitvijo bomo lahko z delom tega umetnika seznanili mednarodno javnost in ga vpeli v mnogo širši kontekst umetnostnega snovanja v Evropi v zgodnjem 20. stoletju."

V Ustanovi Getty so v sporočilu za javnost o dodelitvi dotacije povzeli besede Alenke Simončič, da lahko skozi projekt Narodne galerije občudujemo "Smrekarjev pogum, poštenost in natančnost pri opozarjanju na stalne slabosti človeške narave, od ponosa do ignorance, od pohlepa do hipokrizije".

Mohor je za STA pojasnil še, da je bil rok za prijavo na razpis za dotacijo Ustanove Getty februarja letos. Razpis je potekal v sklopu njihove iniciative Paper Project, ki poteka od leta 2018 in je namenjena podpori oddelkov v muzejih ter hišnim ali gostujočim kustosom, ki se ukvarjajo z deli na papirju. "Zanje je pomembno, da gre za še nepredstavljene zbirke in da se hkrati krepi strokovna kapaciteta v samih muzejih, ki znajo biti kadrovsko in finančno podhranjeni, predvsem v oddelkih za dela na papirju," je dodal.

Ustanovi Getty je v sklopu iniciative Paper Project podelila 19 dotacij v skupni vrednosti 1,55 milijona ameriških dolarjev. Poleg Narodne galerije so med prejemniki tudi druge priznane institucije z vsega sveta, denimo Britanska knjižnica, Umetnostni muzej Basel, newyorški Mednarodni grafični center in bostonski Muzej za likovno umetnost.