Svet 16.7.2021 6:00

Na Brionih se začenja nova sezona Gledališča Ulysses

Zagreb/Brioni, 16. julija - Ustanovitelj gledališča Ulysses Rade Šerbedžija bo drevi v spremstvu glasbene skupine Zapadni kolodvor tako kot v minulih letih odprl 21. sezono gledaliških druženj na Brionih. Na sporedu letošnje sezone je več premier, med njimi tudi dve gledališki predstavi s slovensko udeležbo.

Ljubljana. Igralec Rade Šerbedžija. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Rade Šerbedžija.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Prva premiera je predvidena za konec julija, ko bodo odigrali predstavo Eugena Ionesca Nosorog v režiji umetniške direktorice gledališča Ulysses Lenke Udovički. Na Brionih bodo letos odigrali tudi tri nove avtorske projekte, med katerimi je predstava Bakice v izvedbi Kolektiva Igralke. Režijo dokumentarne predstave o starejših ženskah s Hrvaške, ki se preživljajo z nabiranjem plastenk, podpisuje slovenska režiserka in producentka Tjaša Črnigoj, so napovedali na spletni strani Ulyssesa.

Mestno gledališče ljubljansko prihaja s predstavo slovenske avtorke Ize Strehar, Izkoristi in zavrzi me, ki jo je režiral Gregor Gruden. Predstava bo del skupnega projekta gledališč, ki so zbrana pod imenom Regionalna unija teatra (RUTA) Grupa Triglav. V sklopu projekta so napovedane predstave beograjskega dramskega gledališča Grdi umazani zli v režiji Slobodana Obradovića in Let nad kukavičjim gnezdom v režiji Žanka Tomića.

Del RUTA je tudi sarajevski Kamerni teater 55, ki prihaja s predstavo Vedrana Fajkovića Gledališče za začetnike. Napovedano je tudi mestno gledališče iz Podgorice, ki bo v sodelovanju z rojaki Barski letopis, odigralo predstavo Don Quijote v režiji Andrasa Urbana, medtem ko bo dramsko gledališče iz Skopja nastopilo s predstavo Hipnoza jedne ljubavi v režiji Dimča Nikolovskega.

Na sporedu bo tudi nekaj že znanih Ulyssesov uspešnic, kot je predstava Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja ter Shakespearejev Kralj Lear s Šerbedžijo v glavni vlogi. Obe režiji podpisuje Lenka Udovički. Šerbedžija bo odigral tudi monodramo Moj obračun z njimi znanega hrvaškega pisatelja Miroslava Krleže. Ponovno bo uprizorjena tudi kultna monodrama igralca Zijaha A. Sokolovića Igralec... je igralec... je igralec. Sokolović bo izvedel tudi monodramo Levo desno igralec.

Sezono Ulyssesa bo 29. avgusta sklenil koncert makedonskega kitarista Vlatka Stefanovskega. V glasbenem delu je napovedan tudi koncert Damirja Urbana & 4.