Slovenija 17.7.2021 9:00

Na Ptuju se začenja zgoščeni del 12. festivala Arsana

Ptuj, 17. julija - Z glasbenim večerom Amy Winehouse by June mlade vokalistke Nuše Bezjak v Sončnem parku se na Ptuju zvečer začenja glavni del 13. mednarodnega festivala Arsana. Med vrhunci letošnjega dogajanja je nastop ameriške vokalne zasedbe Naturally 7, ki bo 25. julija nastopila na dvorišču Minoritskega samostana in tudi uradno odprla festival.

Letošnje festivalsko dogajanje se je sicer še tretje leto zapored začelo z opernim večerom, ki je na ptujski grič Panorama pred dvema tednoma privabil rekordnih 5000 ljudi. Pod Ptujskim gradom je Opera SNG Maribor s simfoničnim orkestrom in solisti pod taktirko dirigenta Simona Krečiča izvedla nekaj priljubljenih odlomkov znanih opernih del.

Od danes do 29. julija bo v najstarejšem slovenskem mestu potekal zgoščeni glavni del festivala, ki je v dosedanjih 12 različicah z več kot 850 dogodki na številnih prizoriščih mestnega jedra gostil že več kot 8500 umetnikov in po navedbah organizatorjev privabil več kot 370.000 obiskovalcev.

Uvodni dan bosta v Sončnem parku zaznamovala še koncerta slovenskih glasbenih zasedb Infected in Joker out, nedeljo pa večerni klavirski koncert Marka Črnčeca, ki se bo na Ptujskem gradu predstavil z deli velikih skladateljev jazzovske in klasične glasbene scene.

Med vrhunce dogajanja sodijo domači Vox Arsana, Vlado Kreslin in godalni orkester pod vodstvom Matije Krečiča, ki so posebej za festival pripravili sveže orkestrske priredbe legendarnih uspešnic gospoda s črno kitaro, zato bodo njegovi vsem dobro znani hiti tokrat zazveneli v glasbenih barvah etna, popevke, klasike in večglasnega jazza.

V poletno noč, prežeto s slovensko popevko, bodo obiskovalce pod vodstvom Patrika Grebla popeljali Elda Viler, Oto Pestner, Nuša Derenda, Nina Strnad, Saša Lešnjek in ena najstarejših tovrstnih zasedb v Evropi, Big Band RTV Slovenija, večer pa bo povezoval Tilen Artač.

Zanimanje klasičnih sladokuscev bo na glavnem prizorišču vzbudila mednarodno najbolj prepoznavna slovenska operna pevka Sabina Cvilak, ki se bo tokrat predstavila ne le v operi, pač pa tudi v stilno zanimivih izvedbah slovenskih pesmi ter francoskih in španskih evergreenih. V družbi harmonike in tube se ji bosta pridružila Janez Dovč in Goran Krmac.

Veličasten zaključek mednarodnega festivala bo z mogočnimi ritmi, bogatimi harmonijami in pozitivno energijo pričaral svetovno znani vokalni orkester Perpetuum Jazzile.