Na hitro prelistano 17.7.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. julija - Pri Mladinski knjigi so izdali romaneskni prvenec Damirja Zlatarja Freyja z naslovom Kristalni kardinal ter posodobljen priročnik Ekološko vrtnarjenje za vsakogar Jerneje Jošar, pri tržaški založbi Mladika pa t.i. "avtobiomozaik" Pot iz zelene doline Rafka Dolharja.

Ljubljana. Romaneskni prvenec Damirja Zlatarja Freyja z naslovom Kristalni kardinal. Foto: STA

Ljubljana.
Romaneskni prvenec Damirja Zlatarja Freyja z naslovom Kristalni kardinal.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Rafka Dolharja z naslovom Pot iz zelene doline. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Rafka Dolharja z naslovom Pot iz zelene doline.
Foto: STA

Ljubljana. Monografija Jerneje Jošar z naslovom Ekološko vrtnarjenje za vsakogar. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija Jerneje Jošar z naslovom Ekološko vrtnarjenje za vsakogar.
Foto: STA

ROMANESKNI PRVENEC DAMIRJA ZLATARJA FREYJA

Damir Zlatar Frey, koreograf, režiser in dramatik, je s svojim izvirnim avtorskim delom in znamenito Koreodramo pustil trajen pečat v slovenskem plesno-gledališkem prostoru. Za svoje dosedanje delo je prejel številna priznanja in nagrade, marsikatera njegova predstava je postala antologijska, so spomnili pri Mladinski knjigi. Knjigo je prevedla Sonja Polanc.

Zlatar Frey je doslej napisal šest dram, v svojem prvem romanu Kristalni kardinal pa govori o vseh odtenkih otroštva, tudi zelo temnih in tabuiziranih. "Sledimo odraščanju umetnika: od prvih plesnih korakov na zapuščenem podstrešju do koreografiranja predstav z večtisočglavo navdušeno množico. Slike Zagreba iz petdesetih in šestdesetih let, bleščeča dvorana plesne akademije in skrita zbirališča gejev v Kölnu, hedonistični in kreativni prostori Ljubljenega mesta v osemdesetih letih ter mnogi drugi avtobiografski elementi se močno prepletajo s sanjskimi in fantazijskimi prizori. Poetičen in presunljiv roman," so še zapisali pri založbi.

EKOLOŠKO VRTNARJENJE Z JERNEJO JOŠAR

Agronomka Jerneja Jošar s svojimi knjigami vedno znova vabi na vrt, "v čudovito učilnico življenja". "Njena najobsežnejša in najbolj celovita monografija Ekološko vrtnarjenje za vsakogar v novi preobleki in s posodobljeno, obsežnejšo vsebino bo oporni steber vrtnarskih avantur začetnikov in izkušenih vrtičkarjev," so presodili pri Mladinski knjigi. V priročniku so zbrani z več kot 350 fotografijami in ilustracijami obogateni zapisi in nasveti o ekološkem vrtnarjenju, načrtovanju in ureditvi zelenjavnega vrta, izboru semen, pripravi sadilnih mest in sadik, času setve posameznih najpogostejših zelenjadnic, naravnem preprečevanju bolezni in zatiranju najpogostejših škodljivcev, idejah in priporočilih za predelavo in shranjevanje najpogostejših zelenjadnic, sadju in cvetlicah na zelenjavnem vrtu.

Pri svojem delu Jerneja Jošar združuje pravila, ki veljajo v permakulturi in biodinamiki, z velikim spoštovanjem do izročila svojih prednikov: "Mešane pestre združbe rastlin in vedno pokrita tla sta eden od vzorcev, ki jih v vrt prinašamo iz narave. Tam delujejo, že odkar obstaja Zemlja in življenje na njej." Priročnik, ki ga je uredila Aleksandra Kozarov, je po zapisu založbe primeren za začetnike in vse, ki imajo že dolgo "zelene prste".

DOLHARJEV AVTOBIOMOZAIK POT IZ ZELENE DOLINE

V Kanalski dolini leta 1933 rojeni Rafko Dolhar v knjigi Pot iz zelene pripoveduje o svojem prihodu v Trst, k Sv. Ivanu, kamor ga je oče poslal, da bi obiskoval slovensko šolo, o dijaških letih, o padovanskem obdobju univerzitetnega izobraževanja, o političnem udejstvovanju v stranki Slovenske skupnosti in zatem o opravljanju zdravniškega poklica. "Mozaično delo, v katerem se dnevniški zapisi prepletajo s spomini na otroštvo v objemu zelene Kanalske doline, zasneženih vršacev in enkratnih gorskih sprehodov, a tudi burnega dogajanja druge svetovne vojne, ki je prelepo dolino in njene ljudi ne samo oplazila, ampak jo tudi zaznamovala," so zapisali pri tržaški založbi Mladika. Zapise bogatijo barvne fotografije sveta Julijcev iz bogatega avtorjevega arhiva, spremno besedo h knjigi pa je prispeval Danilo Sedmak.