Svet 17.7.2021 5:00

S podelitvijo nagrad se sklepa 74. filmski festival v Cannesu

Cannes, 17. julija - V Cannesu bodo na današnji zaključni slovesnosti razglasili nagrajence 74. mednarodnega filmskega festivala. V konkurenci za glavne nagrade je 24 filmov, o katerih presoja velika festivalska žirija, ki ji predseduje ameriški filmski režiser Spike Lee.

Francija, Cannes. Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Letošnji glavni tekmovalni program in tudi sam festival v Cannesu je 6. julija uvedel prvi film, ki ga je priznani francoski režiser Leos Carax posnel v angleščini z naslovom Annette. Sean Penn se za zlato palmo in druge festivalske nagrade poteguje z novim filmom Flag Day, italijanski režiser Nanni Moretti, dobitnik zlate palme leta 2001, s filmom Tre piani, francoski režiser Jacques Audiard, prav tako zmagovalec Cannesa iz leta 2015, pa s filmom Paris 13th District.

Francosko kinematografijo zastopajo še Mia Hansen-Love s filmom Bergman Island, Catherine Corsini (La Fracture), Bruno Dumont (France), Julia Ducournau (Titane) in Francois Ozon (Tout S'est Bien Passe).

V tekmi za nagrade so tudi novi film ameriškega režiserja Wesa Andersona The French Dispatch, delo nizozemskega režiserja Paula Verhoevna Benedetta ter film tajskega režiserja Apichatponga Weerasethakula Memoria, v katerem je zaigrala Tilda Swinton. Dvakratni oskarjevec, iranski režiser Asghar Farhadi, se predstavlja s filmom A Hero, ruski režiser Kiril Serebrenikov pa s filmom Petrov's Flu.

V uradni tekmovalni izbor so se uvrstili tudi Japonec Ryusuke Hamaguchi s filmom Drive My Car, Juho Kuosmanen iz Finske s filmom Compartment No. 6, Joachim Trier iz Norveške (The Worst Person In The World) in madžarska režiserka Ildiko Enyedi s filmom The Story Of My Wife.

Na 74. filmski festival v Cannesu sta se v različna programska tekmovalna sklopa uvrstili tudi slovenski manjšinski koprodukciji. V programu Tedna kritike je bil na ogled prvenec italijanske režiserke Laure Samani z naslovom Telesce, v programu 15 dni režiserjev pa film Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.

V sklopu festivala je od 6. do 15. julija potekala tudi filmska tržnica. SFC je na tržnici predstavil slovenska celovečerna filma - prvenec režiserke Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko ter dokumentarec režiserke Haidy Kancler z naslovom Smučarske sanje.

V program tržnice Circle Women Doc Accelerator - Cannes Docs Showcase se je uvrstil celovečerni dokumentarni prvenec Cent'anni režiserke Maje Doroteje Prelog, v program L'Atelier 2021 pa filmski projekt v razvoju Niti besede režiserke Hanne Slak.

Na festivalu tokrat posebno pozornost namenjajo okoljevarstvenim temam, udeležili pa so se ga števili filmski zvezdniki in zvezdnice, med njimi Marion Cotillard, Sharon Stone, Tilda Swinton, Timothee Chalamet, Isabelle Huppert, Adam Driver, Benicio Del Toro in Matt Damon.

Prejemnika častne zlate palme letošnje izdaje sta ameriška igralka in režiserka Jodie Foster in italijanski režiser Marco Bellocchio.