Svet 17.7.2021 5:30

V Pulju začetek 68. filmskega festivala

Zagreb/Pulj, 17. julija - S projekcijo celovečernega prvenca hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović s slovensko udeležbo Murina se drevi začenja 68. filmski festival v Pulju. V nacionalnem programu bodo skupno prikazali šest filmov, ob Murini tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo Po tamburi v režiji Stanislava Tomića.

Hrvaška, Pulj. Filmski festival v Pulju. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

Hrvaška, Pulj.
Filmski festival v Pulju.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Družinska psihološka drama Murina je svetovno premiero pred nekaj dnevi dočakala v programu 15 dni režiserjev filmskega festivala v Cannesu. Gre za koprodukcijo Hrvaške, Brazilije, ZDA in Slovenije. Slovenska koproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara).

Svetovno premiero v Pulju bo imela Tomićeva komedija Po tamburi, ki je koprodukcija Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Slovenski koproducent je Ven Jemerišić (Supermarket). Eno od vlog v filmski pripovedi o nepredvidenih dogodkih med tekmovanjem tamburaških skupin na glasbenem festivalu so zaupali slovenskemu igralcu Primožu Petkovšku. Avtor filmske glasbe je Damir Martinović Mrle iz znane reške rokovske skupine Let 3.

V hrvaškem tekmovalnem programu bodo prikazali še štiri filme: celovečerec Branka Schmidta o težavah vojnih veteranov A bili smo vam dobri, družinsko dramo režiserja Zrina Ogresta Plavi cvijet in hrvaško-italijansko koprodukcijo Zora v režiji Daliborja Matanića, hrvaško premiero pa bo dočakal celovečerec Mehnetenska odiseja režiserja Marija Vrbančića. Predsednik žirije hrvaškega programa bo znani poljski režiser, z oskarjem nagrajeni Pawel Pawlikowski.

Celovečerec Pawlikowskega, Ida, so uvrstili v programu posebnih projekcij. Med desetimi filmi v tem programu bo prikazan tudi slovenski celovečerec Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja, piše na festivalski spletni strani.

V mednarodni program letošnjega festivala je prav tako uvrščenih deset filmov, med katerimi je sedem novih evropskih celovečercev. Organizatorji so posebej opomnili na svetovno premiero srbskega filma Južni vjetar 2 - Ubrzanje režiserja Miloša Avramovića. Na sporedu bosta tudi zmagovalec berlinskega festivala Nesrečno nabijanje ali odštekani porno romunskega režiserja Raduja Judeja in komedija The Campaign njegovega romunskega režiserskega kolega Mariana Crisana.

Z nagradami s številnih festivalov v Pulj prihaja tudi britanska komedija Limbo v režiji Bena Sharrocka in najboljši italijanski film na beneškem festivalu Non odiare režiserja Maura Mancinija.

Nedavno preminulega režiserja Bogdana Žižića ter igralcev Mire Furlan in Mustafe Nadarevića se bodo spomnili v spremljevalnem programu Filmski klasiki.

Festival bo po napovedi organizatorjev, v skladu s protikoronskimi ukrepi in omejenim številom obiskovalcev, potekal do 24. julija v znameniti puljski areni in na nekaterih manjših prizoriščih.