Slovenija 17.7.2021 0:30

Festival Europa Cantat bo v prilagojeni obliki združil zborovske pevce

Ljubljana, 17. julija - Ljubljana bo za teden dni združila zborovske pevce in ljubitelje tovrstnega petja. Začel se bo vseeuropski festival Europa Cantat, ki je ob trenutnih razmerah zahteval prilagoditev programskih vsebin. V Cankarjevem domu ga bodo nocoj odprli domači in gostujoči izvajalci s prepletom različnih glasbenih stilov ter novih in že znanih skladb.

Latvija, Riga. Pevski zbor, zborovsko petje. Foto: Reinis Rudzitis/EBU Arhiv: Reinis Rudzitis/EBU

Latvija, Riga.
Pevski zbor, zborovsko petje.
Foto: Reinis Rudzitis/EBU
Arhiv: Reinis Rudzitis/EBU

Nastopili bodo zbor sv. Nikolaja iz Litije, nemška vokalna skupina Singer Pur, solistki Kim Nazarian iz ZDA in Katarina Henryson iz Švedske, pevka Zvezdana Novaković ter različni instrumentalisti, so napovedali na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, ki festival organizira skupaj z Evropsko zborovsko zvezo. Z nagovorom ga bo odprl predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi njegov častni pokrovitelj.

V idealnih pogojih bi Europa Cantat privabila več kot 3000 pevcev iz različnih držav, mesto pa bi skupaj s poslušalci nekaj dni od jutra do večera dihalo z glasbo. Zaradi trenutnih razmer bosta organizatorja festivalske dogodke do 22. julija izvedla na štirih prizoriščih po Ljubljani in na festivalski spletni televiziji EC TV.

Iz tujine so za koncertni del, ki mu bo mogoče prisluhniti v živo, privabili priznane zasedbe Singer Pur, Ringmasters, Postyr in Tenebrae. Koncert zbora Tenebrae so sicer prestavili na september. Domačo zborovsko (po)ustvarjalnost bodo zastopali Zbor Slovenske filharmonije, Dekliški zbor sv. Stanislava, združena zbora Megaron in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Perpetuum Jazzile.

Predstavilo se bo še nekaj domačih zborov, na sporedu pa je tudi koncert družin, ki jih zaznamuje glasba. Študijski del in delavnice o zborovstvu bodo organizatorji namesto v živo ponudili na spletu.

Festival je največji kulturni dogodek ob predsedovanju Slovenije Svetu EU. Spremlja ga tematska fotografska razstava v parku Tivoli.