Svet 18.7.2021 6:00

SNG Maribor s predstavo Proslava na 72. Dubrovniških poletnih igrah

Dubrovnik, 18. julija - SNG Maribor bo drevi in še v ponedeljek na 72. Dubrovniških poletnih igrah uprizorilo dramo Ivorja Martinića po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja z naslovom Proslava v režiji Jana Krmelja. Predstava bi morala biti po prvotnih načrtih premierno uprizorjena na 71. festivalu, a se ni izšlo zaradi pandemije.

Hrvaška. Dubrovnik. Foto: Xinhua/STA

Hrvaška.
Dubrovnik.
Foto: Xinhua/STA

Proslava, ki je premiero doživela v mariborskem gledališču 30. septembra lani, je del mednarodnega koprodukcijskega projekta Port of Dreamers (Pristanišče sanjačev), ki je pod okriljem Ustvarjalne Evrope potekal med letoma 2018 in 2020 v Mariboru, Novem Sadu in Dubrovniku. Namen projekta, ki ga je sofinancirala Evropska komisija, je bil osveščanje ljudi o aktualni problematiki migracij in konkretni pomoči pri integraciji beguncev ter priseljencev v nova kulturna okolja, so spomnili v SNG Maribor.

V prvem delu drame je v ospredju političarka, ki se ji zgodi "jezikovni spodrsljaj" na temo reševanja migrantske problematike. Zato organizirajo priložnostno proslavo, ki naj bi izpričala njeno pripadnost humanih idejam in vrednotam evropske begunske politike. V drugem delu pa se odvije pretresljiva pripoved migranta Navida Fadaeeja Nazerja o njegovi poti iz Irana do Slovenije, v katero je bil prisiljen zaradi sodelovanja na protivladnih protestih v svoji državi. V predstavi igrajo Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber in Petja Labović.

Ob predstavi slovenskega gledališča si je občinstvo minuli teden na dubrovniškem festivalu lahko ogledalo avtorski projekt Nataše Rajković in Ivana Penovića Izven sebe, ki je nastal v produkciji festivala. Novosadska koprodukcija Kulturanove in madžarskega manjšinskega gledališča Ujvideki Szinhaz z naslovom Pod isto streho v režiji Ivane Janošev pa bo na sporedu 29. in 30. julija, so sporočili iz SNG Maribor.

V okviru 72. Dubrovniških poletnih iger, ki so se začele 10. julija, se bo vse do 25. avgusta na slikovitih prizoriščih po Dubrovniku zvrstilo več kot 60 gledaliških, glasbenih, plesnih in folklornih prireditev. Festival poskuša tudi v času pandemije ostati v vseh segmentih razsežnosti kulturnih vsebin, ki jih goji že vrsto let, zato je program raznolik in kljub vsem okoliščinam obsežen, so besede intendantke Dore Ruždjak Podolski še povzeli v mariborskem gledališču.