Od blizu 23.7.2021 8:54

Po enoletnem premoru letos ponovno znameniti festival v Bayreuthu

pripravila Tatjana Zemljič

Bayreuth, 23. julija - Po lanski odpovedi zaradi pandemije covida-19 bo letos v nemškem Bayreuthu ponovno potekal znameniti festival glasbenega gledališča Richarda Wagnerja. Pričel se bo 25. julija z uprizoritvijo Letečega Holandca v postavitvi ruskega režiserja Dmitrija Černjakova in pod vodstvom ukrajinske dirigentke Oksane Lyniv.

Za začetek opera o ladji duhov

Festival v Bayreuthu po tradiciji vsako leto odpre sveža postavitev katerega od Wagnerjevih zrelih opernih del, tokrat so se odločili za Letečega Holandca v postavitvi ruskega režiserja Dmitrija Černjakova in pod vodstvom ukrajinske dirigentke Oksane Lyniv. Delo iz leta 1840 je Wagnerjeva četrta dokončana opera, skladatelj sam pa jo je opisal kot romantično opero. Kot so zapisali v Wagnerjevem muzeju v Bayreuthu, ni znano, kdaj in kje je skladatelj prvič prišel v stik z legendo o ladji duhov, ki večno jadra in nikoli ne more pristati. Vsebinsko se je v operi naslonil na nemškega romantika Heinricha Heineja.

Ukrajinska dirigentka Oksana Lyniv bo prva ženska, ki bo v 145-letni zgodovini festivala stala za dirigentskim pultom, piše nemška tiskovna agencija dpa. Na vprašanje, zakaj je bilo potrebno toliko časa, vodja festivala Katharina Wagner, sicer prapravnukinja skladatelja Richarda Wagnerja odgovarja: "Ker je bilo očitno premalo dirigentk."

Triinštiridesetletna Oksana Lyniv, ki je bila bila nazadnje šefinja dirigentka Opere v Gradcu, pa je v intervjuju za dpa povedala: "Pred 100 leti bi bilo kaj takšnega nepredstavljivo, pa čeprav so že takrat delovale uspešne dirigentke."

Po pisanju dpa ima Oksana Lyniv vsekakor določeno prednost pred številnimi moškimi kolegi. Kot je povedala v intervjuju za Deutsche Welle, je ravno prave višine za mesto, ki je bilo oblikovano po meri Richarda Wagnerja. Glasbeni velikan je namreč v višino meril le 1,66 metra in je bil precej manjši od številnih njenih moških kolegov.

Že pred pričetkom festivala so sicer v Muzeju Richarda Wagnerja prvič na ogled postavili originalno rokopisno partituro omenjene opere. Skladateljeva 414 strani dolga partitura je razstavljena v trezorju v kleti vile Wahnfried v Bayreuthu.

Poleg nove produkcije Letečega Holandca bodo letos ponovili Mojstre pevce nürnberške in Tannhäuserja, na sporedu je tudi Valkira, pri kateri sodeluje avstrijski slikar Hermann Nitsch. Umetnik je za dpa povedal: "Sploh nisem vedel, kako zelo se moja slikarska akcija prilega zvokom Nibelunškega prstana. Želim ustvariti barvno ekstazo." V intervjuju za Nordbayerischer Kurier pa je pred časom povedal: "Pogosto sem slikal z rdečo barvo, a pri Valkiri bi rad uporabil celoten barvni spekter, vse barve mavrice."

Nitsch je po pisanju dpa še povedal, da ne bo ustvarjal scenografije za znamenito opero, ampak bo izvedel slikarski performans, ki bo posredno povezan z Wagnerjevo glasbo. Valkira bo na festivalu premiero doživela 29. julija.

Na sporedu sta tudi dva koncerta. Vodila ju bosta domači dirigent Christian Thielemann in latvijski dirigent Andris Nelsons.

Po letu prekinitve vrnitev festivala na zemljevid opernega sveta

Z letošnjim festivalom se Bayreuth, mesto s 74.000 prebivalci, tako po lanskoletni prekinitvi po pisanju dpa ponovno vrača na zemljevid opernega sveta. A vse seveda ne bo potekalo tako kot običajno. Program festivala je skrčen, rdeča preproga bo ostala zvita, tudi državniškega sprejema po odprtju ne bo.

Kljub temu župan Bayreutha Thomas Ebersberger meni: "Doživeli bomo poseben festival." Dejstvo, da bo zasedenost v dvorani lahko približno polovična, se zdi v trenutni situaciji ustrezen kompromis. Obiskovalci bodo morali izpolnjevati pogoj PCT, obvezno bo nošenje obraznih mask.

Prodaja festivalskih vstopnic se je pričela 4. julija. A v dvorani na Zelenem griču bo lahko v skladu z omejitvami zaradi covida-19 letos le 911 gledalcev namesto običajnih 2000.

Festival z dolgo tradicijo

Posebnost festivala v Bayreuthu je v tem, da je posvečen enemu samemu skladatelju, in to že začasa njegovega življenja. Zamislil si ga je namreč Wagner sam in ga leta 1876 tudi prvič organiziral, mestecu na severu Bavarske pa s tem zagotovil svetovni sloves. Tudi gledališče z nekaj manj kot 2000 sedeži, v katerem poteka, so zgradili po njegovih načrtih, mecena za to je našel v bavarskem kralju Ludviku II.

Še danes ga usmerja družina Wagner, velja pa za enega najpomembnejših kulturnih in družabnih dogodkov v Nemčiji, ki ga vsako leto obišče tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Svoj prihod je po poročanju dpa napovedala tudi tokrat.

V Festivalni hiši uprizarjajo samo deset zadnjih Wagnerjevih oper, ne pa tudi njegovih zgodnejših del, kot sta Rienzi in Prepoved ljubezni. Zadnja leta se posvečajo tudi mlademu občinstvu s projektom Wagner za otroke. V tem okviru za najmlajše občinstvo, staro od osem do 12 let, priredijo eno od oper. Letos je to Tristan in Izolda, ki bo premiero doživela 25. julija. Festival se bo sklenil 25. avgusta.