Na hitro prelistano 24.7.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. julija - Pri Mladinski knjigi so izdali vodič Igorja Drnovška Najlepše stvari so blizu: 42 brezmejnih doživetij za konec tedna okoli Slovenije, pri KUD Police Dubove pa knjigo češke pisateljice Radke Denemarkove Spalne hibe. V sozaložništvu Klubov slovenskih študentk in študentov na Dunaju, Gradcu in Celovcu je izšlo delo Naše vse je upor.

Ljubljana. Vodič Igorja Drnovška z naslovom Najlepše stvari so blizu. Foto: STA

Ljubljana.
Vodič Igorja Drnovška z naslovom Najlepše stvari so blizu.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Naše vse je upor. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Naše vse je upor.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga češke pisateljice Radke Denemarkove z naslovom Spalne hibe. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga češke pisateljice Radke Denemarkove z naslovom Spalne hibe.
Foto: STA

NAJLEPŠE STVARI SO BLIZU - KNJIGA Z NAMIGI ZA IZLETE PO DRŽAVAH, KI MEJIJO S SLOVENIJO

Vodič Najlepše stvari so blizu prinaša ideje za 42 izletov po državah, s katerimi si Slovenija deli mejo. Izleti po Hrvaški, Avstriji, Madžarski in Italiji so primerni tako za podaljšan konec tedna kot za krajše počitnice. Izhodišča je mogoče doseči v dveh do štirih urah vožnje iz središča Slovenije. V namigih bodo bralci našli zamisli za dodatna raziskovanja in dejavnosti, s QR-kodami pa si bodo na poti lahko pomagali do podrobnejših informacij. Za lažje odločanje je na koncu dodana še preglednica izletov.

Igor Drnovšek je po izobrazbi geograf, po poklicu pa pevec. Po diplomi iz geografije se je za nekaj let zapisal pedagoškemu delu, pozneje pa se je posvetil pevski karieri, danes je član zbora Slovenske filharmonije. Svoj prosti čas rad preživlja v naravi in išče doživetja; nekaj jih je predstavil v pričujočem vodiču.

SPALNE HIBE - ČRNA KOMEDIJA IZPOD PERESA PRIZNANE ČEŠKE PISATELJICE RADKE DENEMARKOVE

Črna komedija, ki jo je Radka Denemarkova napisala v zanjo značilnem preciznem in inovativnem jeziku, ima groteskno pretirano fabulo: glavne osebe, za katere po smrti nihče in nič ne ve, kaj bi z njimi, so obtičale v vmesnem nadstropju med življenjem in smrtjo. Virginija Woolf, Silvija Plath in Ivana Trump, imenovana Madam T. so v življenju pisale. Zdaj pripravljajo jedi iz listov svojih knjig in čakajo, da bo kak glas zaklical njihovo ime, ko jih bo kdo izmed živih zares pogrešal. Avtorica junakinjam pusti, da druga drugi brez dlake na jeziku, odprto in jedko povedo resnico v oči. Tako so prisiljene rekapitulirati vsaka lastno življenje. Ob njihovih zgodbah se bralcu razkrije, zakaj ljudje igramo vloge in kakšna je cena, ki jo moramo plačati za vsak košček neodvisnosti, je zapisala prevajalka dela Tatjana Jamnik.

Radka Denemarkova (1968) je češka pisateljica, dramatičarka, literarna zgodovinarka, scenaristka, prevajalka in dramaturginja ter štirikratna dobitnica ugledne češke nagrade Magnesia Litera ter številnih drugih domačih in tujih nagrad. Diplomirala je iz nemškega in češkega jezika in književnosti na Karlovi univerzi v Pragi. Potem ko je doktorirala iz semiotike, se je zaposlila na Inštitutu za češko književnost pri Akademiji znanosti ČR, hkrati pa je kot dramaturginja delala v praškem gledališču Divadlo Na Zabradli. Pozornost literarne strokovne in bralske javnosti je vzbudila že s proznim prvencem Jaz pa vprašam, kdo to tolče (2005), roman Denar od Hitlerja (2006) in romaneskna monografija Smrt, ne boš se bal, ali zgodba Petra Lebla (2008) pa sta bila nagrajena z Magnesio Litero. Njene knjige so prevedene v 22 jezikov.

NAŠE VSE JE UPOR - POGLED SLOVENSKIH ŠTUDENTOV V AVSTRIJI NA MANJŠINSKE IZZIVE IN TEŽAVE

Knjiga Naše vse je upor s podnaslovom Sledi protislovenske tradicije na Koroškem je nastala lani ob 100-letnici koroškega plebiscita, ko so se slovenski študenti v Avstriji spoprijeli z aktualnim družbenim vzdušjem na koroškem. Izhodišče za delo je bil niz predavanj pod skupnim naslovom 10 do desetega, na katerih so od lanskega januarja vsak 10. dan v mesecu na kritičen način lotevali manjšinskih izzivov.

Po uvodnih poglavjih o tradiciji in sodobnosti praznovanj ob 10. oktobru in kontinuiteti nacionalsocializma na Koroškem v tematskih poglavjih sledijo pričevanja o diskriminacijah koroških
Slovenk in Slovencev. Tematska poglavja uvajajo uvodna razmišljanja članic in članov vseh treh klubov slovenskih študentk in študentov na Dunaju, v Gradcu in Celovcu. Diskriminacije pa najbolj nazorno predstavljajo pričevanja iz vsakdana koroških Slovenk in Slovencev v zasebnem in javnem življenju. Simon Urban je v uvodu dela v imenu kolektiva oz. študentov zapisal, da se zavzemajo za ukinitev 10. oktobra s pripadajočimi letnimi "praznovanji", saj že 100 let nimajo razloga za praznovanje.