Svet 20.7.2021 11:47

Avstrijski pisatelj Clemens J. Setz prejemnik Büchnerjeve nagrade 2021

Darmstadt, 20. julija - Avstrijski pisatelj Clemens J. Setz je letošnji prejemnik najprestižnejšega nemškega priznanja za literaturo, Büchnerjeve nagrade. Nemška akademija za jezik in književnost mu jo je namenila za dela, v katerih vedno znova raziskuje mejne teme človeštva. Podelitev 50.000 evrov vredne nagrade je načrtovana 6. novembra v Darmstadtu.

"S Clemensom J. Setzem je Nemška akademija za jezik in književnost počastila jezikovnega umetnika, ki s svojimi romani in pripovedmi vedno znova raziskuje mejne teme človeštva. S svojo včasih begajočo drastičnostjo zadene v srčiko naše sedanjosti, saj sledi najglobljim humanističnim vzgibom," je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA v utemeljitvi zapisala žirija. Po oceni žirije Setz človekoljubje združuje z enciklopedičnim znanjem ter bogastvom pesniške in jezikovne domišljije.

Leta 1982 v Gradcu rojeni Setz je leta 2007 izdal romaneskni prvenec Söhne und Planeten, ki mu je leta 2015 sledilo zelo opaženo delo na 1000 straneh Die Stunde zwischen Frau und Gitarre. Nazadnje je leta 2020 izdal knjigo Die Bienen und das Unsichtbare. Piše tudi poezijo in drame ter prevaja iz angleščine. Prejel je več nagrad, med njimi literarno nagrado mesta Bremen, literarno nagrado Wilhelm Raabe in Kleistovo nagrado.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa podeljevalci upajo, da bodo letos podelitev nagrade lahko izvedli ob prisotnosti občinstva. Akademija je sicer podelitev nagrade kljub pandemiji izvedla že lani, a skoraj brez občinstva. Odločitev je utemeljila s pojasnilom, da bi odpoved podelitve pomenila prelom s tradicijo.

Nemška akademija za jezik in književnost Büchnerjevo nagrado podeljuje od leta 1951 pisateljem, ki pišejo v nemškem jeziku. Nagrajenci morajo "na določen način izstopati s svojimi deli" ter "pomembno sodelovati pri oblikovanju sodobnega nemškega kulturnega življenja", piše v pravilniku nagrade. Finančni del nagrade prispevajo država, nemška zvezna dežela Hessen in mesto Darmstadt.

Nagrada nosi ime po nemškem dramatiku in revolucionarju Georgu Büchnerju (1813-1837). Med dosedanjimi dobitniki so Max Frisch, Günter Grass, Heinrich Böll, Terezia Mora, Lukas Bärfuss in lani nagrajena nemška pesnica in pisateljica Elke Erb.