Slovenija 21.7.2021 9:46

Tistega lepega dne zdaj v digitalno restavrirani verziji

Ljubljana, 21. julija - V Arboretumu Volčji potok bo četrtek ob 21. uri v digitalno restavrirani verziji premierno na ogled komedija Tistega lepega dne režiserja Franceta Štiglica iz leta 1962. Zgodba je postavljena v primorsko vas, ki je med obema vojnama spadala pod Italijo.

Radomlje. Arboretum Volčji Potok. Foto: Tea Perkavac/STA Arhiv STA

Radomlje.
Arboretum Volčji Potok.
Foto: Tea Perkavac/STA
Arhiv STA

Film je nastal po literarni predlogi novele Tistega lepega dne pisatelja Cirila Kosmača. Vsi prebivalci vasi so Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Sramota vasi so trije bratje, ki so se pridružili fašistom, toda vaščani jih kljub temu obvladujejo in jih zasmehujejo. Osrednji junak je dvakratni vdovec Štefuc, ki se je poročil z dvema sestrama in vsaka mu je zapustila po dve hčerki. Štefuc bi rad oženil tudi tretjo sestro Zano, toda starši so jo obljubili drugemu prosilcu.

Scenarij za film so napisali Andrej Hieng, Ciril Kosmač in France Štiglic. V filmu igrajo Bert Sotlar, Lojze Rozman, Jože Zupan, Duša Počkaj, Olga Podržaj, Klara Jankovič, Berta Mulalič, Marija Šeme, Maja Šugman, Zlatko Šugman, Danilo Benedičič, Maks Bajc in drugi.

Film so posneli v Podnanosu, slikoviti vasici v zgornji Vipavski dolini pod obronki Nanosa poleti leta 1962. Po navedbah Slovenskega filmskega centra (SFC) je o tem, kako so domačini sodelovali pri nastajanju filma, Delo 17. avgusta 1962 poročalo takole: "Ekipa filmarjev je prinesla v Podnanos novo življenje. Domačini pomagajo, kjer morejo. Pomagajo vsi, od sekretarja komiteja do predsednika občine."

Organizatorji tokratne projekcije filma so Arboretum Volčji potok, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Mestni kino Domžale in SFC.