Slovenija 22.7.2021 10:43

V Mestni hiši fotografska razstava Mi smo kultura

Ljubljana, 22. julija - V desnem atriju Mestne hiše bodo danes odprli fotografsko razstavo Jerneja Čamplja z naslovom Mi smo kultura - Ljubljana. Na ogled je 752 črno-belih doprsnih portretov delavk in delavcev iz kulturno-kreativnega področja. Igralec Čampelj je z akcijo Mi smo kultura začel januarja z željo fotografirati čim več ljudi, ki prispevajo h kulturi.

Z akcijo, ki se je razvijala na družbenem omrežju Facebook, Čampelj predstavlja posameznice in posameznike s področja kulture, ki so v času pandemije covida-19 kolektivno ostali prezrti, so ob razstavi zapisali v ljubljanski galeriji.

Razstava, ki bo na Magistratu na ogled do 25. avgusta, bo pozneje gostovala po številnih slovenskih mestih, na spletni strani projekta sta že napovedana Nova Gorica in Ptuj. Postavitev s sloganom Poglej kulturi v oči tako nagovarja obiskovalce, da ozavestijo prispevek delavk in delavcev v kulturi k bogatenju njihovega življenja, še piše ob opisu razstave.

Čampelj, ki je z akcijo začel 11. januarja, je tedaj za STA povedal, da želi fotografirati ljudi, ki kakorkoli prispevajo h kulturi v Sloveniji - igralce, glasbenike, tonske tehnike, kostumografe, organizatorje, kustose, oblikovalce luči, scenske delavce in druge. Že takoj v začetku projekta je naletel na izjemen odziv.

Igralec je samozaposlen v kulturi. Zaradi pandemije je, kot številni drugi, ostal brez dela in prostora za izražanje. Ker ni le igralec, temveč tudi fotograf, je čas pandemije izkoristil za fotografiranje.

Ob kulturnem prazniku je bil projekt predstavljen v osrednjem atriju ljubljanske Mestne hiše. Takrat je bila na ogled videa projekcija 172 delavk in delavcev v kulturi. Video projekcija je bila napovednik za tokratno razstavo.