Slovenija 23.7.2021 8:00

Na Starem trgu se začenja festival Dobimo se pred Škucem

Ljubljana, 23. julija - Z lutkovno predstavo Sosedi v izvedbi Teatra PolPet se bo drevi začel Festival Dobimo se pred Škucem. Do 1. avgusta bo ponudil koncerte, predstave za otroke in mlade, performanse, razstavi, literarne dogodke ter ustvarjalne delavnice. V celoti brezplačnemu festivalskemu dogajanju se bosta pridružili Knjižnica pod krošnjami in Škuceva tržnica.

Ljubljana. Knjižnica pod krošnjami. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižnica pod krošnjami.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Do prihodnje nedelje bodo popoldnevi in večeri na ljubljanskem Starem trgu polni raznovrstnega dogajanja, ki ga bo danes ob 18. uri uvedla lutkovna predstava Sosedi v izvedbi Teatra PolPet, sledile pa ji bodo delavnica za otroke Ustvarjanje dobre soseščine, odprtje razstav re-de-fi-ni-ci-JA. in Pod rdečim soncem ter glasbeni večer z dvojcem Quasar in Dojaja. Večer se bo zaključil z jazz odrom na Gornjem trgu, kjer bo nastopil ZZ Quartet v sodelovanju z Imago Sloveniae.

Na programu so v prihodnjih dneh t.i. poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno2, ki bodo prinesle različne delavnice za otroke in mlade. Med njimi bodo Sitotisk express, Knedlove kuharske čarovnije, Namizne lutke iz papirja, delavnica recikliranja Pohištvo iz kartona, ustvarjalni delavnici Zeleni prstki in Impro gibalnica, glasbeno-improvizacijska delavnica Zvoki na kubik in fotografska delavnica.

Mladi se bodo lahko pomerili v Knjižnem virusu oziroma bralnem kvizu, otroci in mladostniki pa bodo sledili Niki Rupnik in Neveni Aleksovski po vodenih ogledih umetniških ateljejev, ki se jim bo pridružila ustvarjalna delavnica. Organizatorji med drugim pripravljajo tudi kabaret Cabaret Tiffany, na literarno-glasbenem večeru pa se bodo pogovarjale Nina Dragičević, Nataša Velikonja in Irena Yebuah Tiran.

Vzdušje bodo glasbeno popestrili Anja Mejač in Riccardo Garcia Rubi, Kačis, skupina Volk za njenimi očmi, The Balkan Experience of Song and Ritual, duo 3:rma, Katja Šulc x Kalu, Filip Vurnik in Vakkordeoline. Pričarali bodo folk, flamenko, etno, punk, rap, mehiški pop in jazz melodije.

Med predstavami bodo lutkovna predstava Bonton za male lumpe v izvedbi LG Bičikleta, glasbeno-lutkovna predstava Sonce gre na potep v izvedbi Melite Osojnik, lutkovna predstava Štirje letni časia v izvedbi LG Fru-fru, gledališka predstava Čarovniški blues - magična knjiga v izvedbi Hupa Brajdič/KUD Center 21 in lutkovna predstava za odrasle A.P.Čehov: Dogodivščina s kontrabasom v izvedbi Društva lutkovnih ustvarjalcev in Gledališča Uš.

Med večdnevnimi dogodki bosta Škuceva tržnica s prodajo knjig in Knjižnica pod krošnjami ter nekaj delavnic, za katere so potrebne predhodne prijave.

Namen festivala Dobimo se pred Škucem je s kakovostnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. Zato vsako leto z javnim povabilom nagovorijo k sodelovanju nekatere sicer že priznane, a večinoma še neuveljavljene ustvarjalce različnih umetniških zvrsti, ki premorejo nadarjenost in perspektivo, piše na spletni strani Škuca.

V primeru dežja ali nestabilnega vremena se bo festivalsko dogajanje selilo v Galerijo Škuc.