Svet 24.7.2021 11:02

Modri cvet najboljši hrvaški film na festivalu v Pulju

Zagreb/Pulj, 24. julija - Veliko zlato areno 68. puljskega filmskega festivala so ob sklenitvi prireditve v soboto zvečer podelili družinski drami Plavi cvijet (Modri cvet) režiserja Zrinka Ogreste. Celovečerni prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović s slovensko udeležbo Morena je osvojil občinstvo in si prislužil nagrado zlata vrata Pulja.

Hrvaška, Pulj. Filmski festival v Pulju. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

Hrvaška, Pulj.
Filmski festival v Pulju.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Znani hrvaški režiser Ogresta je prejel tudi nagrado zlata arena za najboljšo režijo v tekmovalnem programu šestih hrvaških celovečercev, so objavili na spletni strani festivala. Igralka v filmu Vanja Ćirić je prejela nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo.

Zlata arena za najboljšo moško vlogo je v rokah Reneja Bitorajca za vlogo v celovečercu Branka Schmidta A bili smo vam dobri. Schmidt, Sandra Antolić in Ogenjen Sviličić so prejeli zlato areno za scenarij filma o težavah vojnih veteranov.

Režiserka in scenaristka družinske psihološke drame Morena Antoneta Alamat Kusijanović je prejela nagrado breza kot najboljša debitantka. Morena je svetovno premiero doživela na nedavnem filmskem festivalu v Cannesu, kjer je bila prav tako razglašena za najboljšo debitantko v programu 15 dni režiserjev. Gre za koprodukcijo Hrvaške, Brazilije, ZDA in Slovenije. Igralka Danica Čurčić je prejela zlato areno za najboljšo stransko vlogo.

Zlato areno za glasbo so podelili Alenu in Nenadu Sinkauzu za prispevek k celovečercu Zora režiserja Dalibroja Matanića. Zora je prejela nagrade tudi za najboljšo montažo, oblikovanje zvoka in kamero.

Med desetimi celovečerci v mednarodnem tekmovalnem programu je zlato areno prejel celovečerec Nowhere Special italijanskega režiserja Uberta Pasolinija, so še zapisali na spletni strani festivala.

Društvo hrvaških filmskih režiserjev je podelilo nagrado Fabijan Šovagovića za trajno sled v zgodovini hrvaškega filma znanemu hrvaškemu filmskemu in gledališkemu igralcu Zdenku Jelčiću.

Na letošnjem filmskem festivalu v Pulju so od 17. julija predvajali več kot 90 filmov na več lokacijah v mestu. V tekmovalnem hrvaškem programu je bila tudi komedija režiserja Stanislava Tomića Po tamburi, ki je koprodukcija Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. V programu posebnih projekcij so prikazali tudi slovenski celovečerec Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja.