Svet 27.7.2021 5:00

V Motovunu začetek filmskega festivala s slovensko udeležbo

Zagreb, 27. julija - Priljubljeni filmski festival v istrskem mestecu Motovun bodo danes odprli z dokumentarcem The Truffle Hunters (Lovci na tartufe), ki je imel premiero na festivalu Sundance. V tekmovalnem programu bo 18 celovečercev, med njimi slovenski film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića.

Hrvaška, Motovun. Motovun Film Festival (MFF). Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Motovun.
Motovun Film Festival (MFF).
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Po lanskem premoru zaradi epidemije bo "hrib filmov" letos znova sprejel privržence sedme umetnosti. Otvoritveni dokumentarec o iskalcih tartufov v Italiji sta režirala Michael Dweck in Gregory Kershow, so zapisali na spletni strani festivala.

V osrednjem tekmovalnem programu bodo predvajali 18 celovečercev, med katerimi je tudi Mandićev film Sanremo, ki govori o staranju in njegovih tegobah, kot je demenca. V napovedi slovenskega filma so poudarili, da gre za enega tistih, ki s svojo romantično zgodbo vzbuja emocije in seže v srce. "Mandić predstavlja demenco na nov način, ne moleduje za sočutje niti ne poskuša nasmejati občinstva, temveč kaže vse njene strani," so zapisali ob napovedi filma.

Organizatorji so v tekmovalnem programu posebej opomnili na celovečerec Oče francoskega režiserja Floriana Zellerja. Film je prejel oskarja za scenarij, zlati kipec za glavno moško vlogo je odnesel tudi glavni igralec Anthony Hopkins. S celovečercem Oče bodo sklenili filmski program 31. julija, ko bodo tudi razglasili zmagovalce.

Na sporedu je več komedij, saj so se organizatorji osredotočili na smeh v teh težkih časih. Med drugimi bodo prikazali britanski film Rare Beasts režiserke Billie Piper in srbsko komedijo Živ čovek režiserja Olega Novkovića. Niso pozabili niti na trilerje, med drugim bosta v tekmovalnem programu filma Mitra iranske režiserke Kaweh Modiri in skandinavski triler Der Menschliche Faktor režiserja Ronnyja Trockerja. Prvič v programu motovunskega festivala bo tudi film, ki si ga lahko ogledajo le polnoletne osebe. Gre za celovečerec o pornoindustriji Pleasure režiserke Ninje Thyberg.

Za nagrade se bo potegovalo še 25 igranih, dokumentarnih in animiranih filmov. Del kratkih filmov prihaja na festival s prestižnih mednarodnih filmskih festivalov, predstavili se bodo tudi številni hrvaški ustvarjalci. Članica tričlanske žirije za kratke filme bo slovenska ustvarjalka Katarina Rešek - Kukla.

Med spremljevalnimi programi je tudi All Inclusive, ki z umetniškimi akcijami in filmi obravnava posledice množičnega turizma na življenja ljudi. Med drugim bodo predvajali film Čiči biči ali bolski turizem v času korone, ki so ga posneli v Bolu na otoku Brač. Film so Bolčani posneli lani, ko ni bilo turistov, zato so jih izdelali iz kartona in z njimi posneli celovečerec, so napovedali organizatorji.

V posebnem delu programa bodo ponudili novi glasbeni dokumentarec Spikea Leeja American Utopia, ki je navdihnjen z glasbeno-scenskim nastopom nekdanjega frontmena skupine Talking Heads Davida Byrnea. Obeta se pester spremljevalni program in nekaj glasbenih dogodkov. Med drugimi bo nastopila hrvaška skupina Porto Morto, ki bo tudi v živo spremljala posebni filmski dogodek, na katerem bodo prikazali štiri komedije Busterja Keatona v programu 100 let smeha v čast zlate doba nemega filma.

Organizatorji opozarjajo, da bodo med festivalom upoštevali vse epidemiološke ukrepe, ki veljajo na Hrvaškem. Tako bo za posamezne projekcije v dvoranah in za koncerte potrebno evropsko digitalno covidno potrdilo.